in

Zimska sezona na smučiščih: kakšna bodo pravila?

Epidemija koronavirusa je močno vplivala na zadnjih dve smučarski sezoni. Optimisti so prepričani, da bo letos drugače in bodo lahko konec leta oziroma novo leto preživeli na vrhu katerih od evropskih smučišč.

Zadnji dve smučarski sezoni je močno oklestila epidemija. Mnoga smučišča v zadnji sezoni niso imela težav s snežno odejo, vseeno pa so obratovala le v omejenih pogojih. Napoved letošnje sezone je bolj optimistična. Kapacitete hotelov na smučiščih se hitro polnijo.

“Zanimanje za vrnitev na bele strmine je izjemno. Nastanitve so veliko bolj polne kot lani,” je dejal Richard Lumb, direktor luksuznih hotelov v francoskem Courchevelu in avstrijskem Saint Antonu.

Smučanje

Med državami različna pravila

Nekatera smučišča v Švici, Franciji, Italiji, Avstriji, na Finskem in Švedskem so že začeli sprejemati prve goste. Omejitve na smučiščih so različne med državami, v osnovi pa so povsod obvezne maske v zaprtih prostorih, ohranjanje medsebojne razdalje in pa upoštevanje PCT pogoja.

Avstrija je kot prva država v EU s tem tednom uvedla zaprtje javnega življenja za necepljene osebe. Za tako strogo pravilo so se odločili zaradi porasta okužb s koronavirusom. Na avstrijskih smučišč so tako lahko le tisti, ki so cepljeni, v vseh kabinskih žičnicah, na žičnicah in smučišču pa morajo nositi zaščitne maske.

“Trenutno je videti zelo dobro. Vsi so pripravljeni na novo sezono. Naše osebje je polno energije in veselimo se normalne sezone,” je dejal Mario Matt, nekdanji avstrijski smučar in dobitnik zlate olimpijske medalje leta 2014.

Smučišče
Foto : PROFIMEDIA

Za hotele in restavracije PCT pogoj, bolj strogo za nočne klube

Na smučiščih v nekaterih drugih državah morate izpolnjevati pogoj PCT za vstop v hotele in restavracije. Bolj stroga pravila veljajo za nočne klube, kjer je treba predložiti dokazilo o cepljenju oziroma negativni test. Tudi tukaj se pravila razlikujejo med državami.

Na francoskih smučiščih za nakup vozovnice ne bo potreben covidni potni list, vendar pa brez njega ne boste mogli vstopiti v zaprte bare in restavracije. V Italiji bo zeleno covidno potrdilo potrebno za nakup vozovnice za starejše od 12 let.

V Italiji bodo smučišča delovala z 80-odstotno kapaciteto, v Švici pa je za zdaj edini pogoj potrdilo za vstop v zaprte prostore, omejitev pa velja za starejše od 16 let.

Avtor: Ksenija Stojiljković/Nova.rs