in

Zelena luč komisije za medicinsko etiko za zdravilo proti covidu-19

Komisija za medicinsko etiko je sporočila, da zdravilo Lagevrio (molnupiravir) prinaša pomemben napredek v dosedanjem omejevanju epidemije s cepivi in omejitvenimi ukrepi. Dodali so, da nimajo etičnih zadržkov za njegovo predpisovanje. Kot pravijo, naj bolnike, ki izpolnjujejo pogoje za predpis zdravila, predhodno natančno in na njim razumljiv način seznanijo z nameni njegove uporabe, njegovimi zdravilnimi lastnostmi in morebitnimi sopojavi.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je 19. novembra letos strokovnjakom, ki so v epidemiji covida-19 v državah članicah na nacionalni ravni odgovorni za oblikovanje ukrepov za njeno omejevanje in zdravljenje, priporočila uporabo zdravila Lagevrio (molnupiravir ali MK 4482, Merck Sharp & Dohme) v kapsulah.

krvna plazma

Kljub dejstvu, da zdravilo v EU še ni avtorizirano, ga je po mnenju Eme že mogoče predpisovati odraslim, ki so zboleli za covidom-19, ki sicer ne potrebujejo podpore s kisikom, glede na njihovo siceršnje zdravstveno stanje pa je verjetno, da bi se bolezen utegnila razviti v nevarno hujšo obliko. Predpišejo naj ga v prvih petih dneh po začetku simptomov oziroma kolikor mogoče zgodaj po potrditvi covida-19. Bolniki naj bi ga jemali pet dni po dvakrat na dan. S tem naj bi se v EU zmanjšalo število hospitalizacij in intenzivnih obravnav kakor tudi s covidom-19 povzročenih smrti, je sporočil Božidar Voljč, predsednik komisije za medicinsko etiko.

Kot nadaljuje, Ema svoje priporočilo opira na rezultate že zaključenih in tekočih raziskav z Lagevriom, ki tako v preprečevanju težjega poteka ali smrti zaradi covida-19, potrjujejo njegovo učinkovitost. Med neželenimi sopojavi raziskave navajajo prehodne in zmerne oblike driske, vrtoglavice, slabosti in glavobola. Zdravila naj se ne predpisuje nosečnicam, ženske, ki lahko zanosijo, pa naj v času jemanja zdravila in še štiri dni po zaužitju zadnjega odmerka morebitno zanositev preprečujejo z učinkovito kontracepcijo oziroma, če kontracepciji nasprotujejo, zdravilo zanje ni primerno. V času jemanja zdravil in še štiri dni po zaužitju zadnjega primerka zdravila naj se prekine tudi dojenje.

Farmacevtske družbe razvijajo vse več zdravil proti covidu-19, kar nekatere vodi v razmišljanje, da se ni treba cepiti, saj jih bodo, če zbolijo za covidom-19, lahko pozdravili. Tako razmišljanje je zelo tvegano, pravijo zdravniki, saj je učinkovitost zdravil precej manjša kot učinkovitost cepiv, poleg tega so zdravila še precej nepreizkušena, kar pomeni večje tveganje za stranske učinke. Več o tem pa v članku Zakaj ne odlašajte s cepljenjem, čeprav imamo zdravila.

Komisija: Zdravilo prinaša pomemben napredek

Komisija za medicinsko etiko (KME) glede na priporočilo Eme in na podlagi opisov lastnosti ter učinkov Lagevria meni, da zdravilo z opisanimi lastnostmi prinaša pomemben napredek v dosedanjem omejevanju epidemije s cepivi in omejitvenimi ukrepi. Ob izpolnjevanju navedenih pogojev in spoštovanju naštetih kontraindikacij nima etičnih zadržkov za njegovo predpisovanje. Ker je zdravilo novo in še neregistrirano, predpisovali pa ga bodo na vseh ravneh zdravstvenega varstva, želi KME odgovorne zdravstvene deležnike in vse zdravnike, ki ga bodo predpisovali, seznaniti s pogoji za njegovo etično zdravstveno uporabo, je zapisal Voljč.

Science Mamas' Vaccine Forum
sneg

Kot so dodali, naj se bolnike, ki izpolnjujejo pogoje za predpis zdravila Lagevrio, predhodno natančno in na njim razumljiv način seznani z nameni njegove uporabe, njegovimi zdravilnimi lastnostmi in morebitnimi sopojavi. “Pojasnilo za bolnika je lahko tudi v pismeni obliki, napisano pa naj bo tako, da ga vsakdo lahko razume. Ko je bolnik z vsem seznanjen, naj se sam in brez kakršnegakoli pritiska odloči, ali se bo z Lagevriom zdravil ali ne. Privolitev v zdravljenje naj v dvojniku podpiše na posebnem obrazcu in v njem potrdi, da se je za zdravljenje odločil svobodno in po predhodnih pojasnilih, ki jih je razumel in je dobil ustrezne odgovore na vsa vprašanja. Do registracije zdravila naj po mnenju KME RS bolnikovo soglasje parafira tudi zdravnik,” so zapisali v komisiji.

Komisija za  medicinsko etiko še priporoča, da se učinke novega zdravila in morebitne sopojave spremlja in zapisuje pri vsakem bolniku posebej. Ker bo predpisovanje vključevalo veliko število zdravnikov, v komisiji za enovit strokovni pristop priporočajo, da se vse zdravnike o zdravilu in zdravljenju z njim obvesti s pisnimi navodili in se organizira lokalna izobraževalna srečanja. Da bi javnost zdravilo pozitivno sprejela, bi bilo po njihovem mnenju koristno, če se z njegovimi lastnostmi, učinki in morebitnimi sopojavi seznani tudi prebivalce Slovenije, je še zapisal predsednik komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč.