in

Zdravstveni ministri EU-ja za odpornejšo Unijo, obvezno cepljenje pa je odločitev posamezne članice

Foto: Reuters

Kot je pojasnila dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Mojca Širok, EU-ministri niso sprejeli novih ukrepov, vendar so opozorili, da morajo države EU-ja delovati usklajeno. Nekatere države so že omejile prihode iz afriških držav, kjer so prvi zaznali različico omikron, in naj bi jih po mnenju ministrov ohranile, dokler ne bo glede te koronavirusne različice znano več.

Nizozemska je predlagala obvezno testiranje za vse potnike zunaj EU-ja, Francija pa celo za državljane EU-ja, je najostrejše predloge opisala Mojca Širok.

Z ministri smo se strinjali, da so nadaljevanje cepilne strategije, poživitveni odmerek, nabave terapevtikov in enotna uporaba digitalnega potrdila EU-ja korak v pravo smer pri obvladovanju in preprečevanju nadaljnjega širjenja bolezni covid-19, je za Radio Slovenija povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Evropski ministri niso razpravljali o obveznem cepljenju, evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides je povedala, da je odločitev v rokah vsake države posebej.

Na ministrstvu za zdravje pa so po zasedanju pojasnili, da so zdravstveni ministri podprli enotno veljavnost evropskega digitalnega covidnega potrdila in okrepitev kampanje poživitvenega odmerka.

Ministri so pozvali tudi k povečanju kapacitet sekvencioniranja, sledenja stikom in spoštovanju nefarmakoloških ukrepov tudi med bližajočimi se prazniki. Prav tako so podprli skupna naročila terapevtikov za zdravljenje okuženih s koronavirusom, saj se je združevanje naročil že pri cepivih izkazalo za uspešno. Ministri so družno pozvali državljane, naj pristopijo k poživitvenemu odmerku, so zapisali.

Krepitev evropske zdravstvene unije

Ministri so tudi odobrili sklepe, ki krepijo evropsko zdravstveno unijo in vključujejo izvajanje inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, boj proti raku ter vlogo EU-ja na področju zdravja na svetovni ravni.

Medtem ko se spoprijemamo s še enim valom in novimi različicami virusa, se moramo zazreti v prihodnost in jo načrtovati. Danes smo z ministri potrdili, da potrebujemo odpornejšo evropsko zdravstveno unijo, ki bo omogočala boljši vpogled v čezmejne grožnje za zdravje in enotnejši odziv na ravni EU-ja, da bomo v prihodnosti lahko obvarovali zdravstveno varstvo svojih prebivalcev. Evropa bo po današnjem sestanku odpornejša,” je še povedal Poklukar.

Evropski ministri se strinjajo o učinkovitosti cepljenja