in

ZDA objavile fotografije ostankov kitajskega balona (FOTO)

Ameriška mornarica je objavila fotografije domnevnega kitajskega nadzornega balona, ki so ga sestrelili v soboto. Njegove ostanke bodo ameriški strokovnjaki temeljito pregledali, da bi ugotovili, ali je šlo za vohunski ali civilni balon, kot trdijo kitajske oblasti.

Poveljstvo ameriške mornarice je danes na svojem računu na Facebooku objavilo več fotografij, na katerih je videti velike kose balona, ki jih vlečejo v čoln, poroča britanski BBC.

Robert Golob, Tina Gaber

Prve ostanke kitajskega balona so sicer našli že dan po tem, ko ga je v soboto nad Atlantskim oceanom v bližini kraja Myrtle Beach v Južni Karolini sestrelilo ameriško bojno letalo. Po navedbah mornarice so se ostanki balona razpršili na območju z obsegom enajst kilometrov.

Uradniki v ZDA so ob tem dejali, da je bil balon visok približno 60 metrov, spodnji del pa naj bi bil po velikosti primerljiv z manjšimi potniškimi letali in težak več kot tisoč kilogramov.

Strokovnjaki po navedbah BBC trdijo, da bi lahko ZDA s preučevanjem ostankov balona dobile dragocen vpogled v kitajsko tehnologijo in tehnike zračnega nadzora, kar bi jim omogočilo bolje razumeti, kakšnih operacij je bil balon sposoben in kako je prenašal informacije.

Peking sicer še vedno trdi, da je šlo za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je nenamerno vstopil v ameriški zračni prostor. ZDA pa so balon označile za vohunsko plovilo, zaradi česar je Washington prestavil za minuli konec tedna načrtovan obisk državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Pekingu. Blinken je dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo, kitajsko zunanje ministrstvo pa je v ponedeljek opozorilo, da bo sestrelitev balona resno škodovala odnosom med državama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.