in

ZDA napovedale diplomatski bojkot olimpijskih iger v Pekingu

Združene države Amerike so napovedale diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu. To pomeni, da se iger ne bo udeležila uradna delegacija Bele hiše, medtem ko bodo ameriški športniki še vedno sodelovali. O bojkotu razmišlja še nekaj drugih držav, Kitajska pa poudarja, da olimpijske igre niso primeren prostor za politično obračunavanje.

Iz Bele hiše so sporočili, da na zimske olimpijske igre leta 2022 v Pekingu zaradi zaskrbljenosti glede stanja človekovih pravic na Kitajskem ne bodo poslali uradne delegacije. Se bodo pa iger udeležili ameriški športniki, katerim je ameriška vlada napovedala vso podporo, poroča BBC.

Kitajska je že pred tem napovedala, da bo v primeru bojkota Združenih držav Amerike (ZDA) sprejela odločne protiukrepe. “Želimo poudariti, da zimske olimpijske igre niso prizorišče za politično držo in manipulacijo,” je dejal predstavnik za odnose z javnostmi kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Da razmišlja o diplomatskem bojkotu enega največjih športnih dogodkov, je že novembra napovedal ameriški predsednik Joe Biden, v ponedeljek pa je to potrdila tudi predstavnica za odnose z javnostmi Bele hiše Jen Psaki z besedami, da ne bodo prispevali k “fanfaram” olimpijskih iger, še poroča BBC.

“Ameriško diplomatsko ali uradno predstavništvo bi te igre obravnavalo kot običajne ob soočenju z izjemnimi kršitvami človekovih pravic in grozodejstvi Ljudske republike Kitajske v Xinjiangu,” je dejala. “Tega preprosto ne moremo storiti.” Psaki je dodala, da ameriška vlada ne vidi potrebe po kaznovanju ameriških športnikov, ki so za ta trenutek močno trenirali, lahko pa s tem, da na igre ne pošlje uradne ameriške delegacije, pošlje dovolj jasno sporočilo. Odločitev za bojkot so z nekaj izjemami pozdravili tako na republikanski kot na demokratski strani ZDA.

Kitajska pravi, da vabil ni poslala

Kitajska ambasada v Washingtonu je napovedani bojkot imenovala za “resno izkrivljanje duha olimpijske listine”.

“Nikogar ne bo brigalo, če ti ljudje pridejo ali ne, to nima nobenega vpliva na uspešno izvedbo zimskih olimpijskih iger v Pekingu 2022,” je dejal tiskovni predstavnik Liu Pengyu, ki je dodal, da ameriškim politikom niso poslali nobenih vabil, kar pomeni, da so ZDA diplomatski bojkot napovedale iz ničesar.

V torek zjutraj naj bi na kitajskem družbenem mediju Weibo cenzurirali iskalne ključne besede “ameriški diplomatski bojkot olimpijskih iger v Pekingu”, poroča BBC.

O bojkotu razmišlja še nekaj drugih držav

Na olimpijskih igrah so običajno prisotni visoki predstavniki vlad, o bojkotu olimpijskih iger v Pekingu pa naj bi razmišljali tudi Velika Britanija in Avstralija. Ameriška vlada je olimpijske igre na zadnje bojkotirala leta 1980, ko je tudi svoje športnike umaknila z olimpijskih iger v Moskvi. V začetku tega leta je prva dama Jill Biden vodila delegacijo ZDA na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu na Japonskem.