in

Zaradi “izjemno zahtevnih razmer” minister imenoval posebno skupino

Minister za zdravje Janez Poklukar je “zaradi izjemno zahtevnih razmer v zdravstvu”, ki jih je povzročila epidemija covida-19, imenoval koordinatorje za posamezna področja, ki bodo dnevno komunicirali z izvajalci in koordinirali prerazporejanje kadra ter opreme.

Ministrstvo za zdravje je vsem izvajalcem poslalo dopis, v katerem jih zaradi izjemno zahtevnih razmer v zdravstvu obvešča glede operativne vzpostavitve vsakodnevne koordinacije vseh deležnikov.

Kot so zapisali, se bo slovensko zdravstvo v prihodnjih nekaj tednih soočilo z izjemno zahtevno situacijo obvladovanja okužb in hospitalizacij zaradi covid-19. Hkrati pa bomo morali poskrbeti tudi za zdravljenje drugih nujnih primerov bolnikov, ki niso povezani s to boleznijo. Za celovito obvladovanje trenutne situacije na terenu je potrebna koordinacija in mobilizacija celotnega zdravstvenega sistema, torej javnih zdravstvenih zavodov, koncesionarjev in zasebnikov. Le tako bomo lahko delovali na operativni ravni usklajeno, lažje prerazporejali kader in po potrebi tudi opremo,” piše v dopisu.

Ker gre za zelo velik izziv, predvsem z vidika koordinacije med posameznimi deležniki, je minister za zdravje Janez Poklukar imenoval koordinatorje za posamezna področja, ki bodo dnevno komunicirali z izvajalci in koordinirali prerazporejanje kadra ter opreme.

Kot so sporočili z ministrstva, so koordinatorji za posamezna področja:

– COVID bolnišnice, Vojaška zdravstvena enota, Dispečerska služba zdravstva –državni sekretar mag.  Franc  Vindišar,

– NE-COVID  bolnišnice  –  državni  sekretar  mag.  Robert  Cugelj,

– Psihiatrične  bolnišnice  – generalni  direktor  Bogdan  Tušar,

– Primarna  zdravstvena  dejavnost  – generalna  direktorica  mag.  Marija  Magajne,

– Koncesionarji  in  zasebniki  – državna  sekretarka  Alenka  Forte,

– NIJZ, NLZOH, IMI in ZTM – generalna  direktorica  mag.  Vesna  Kerstin  Petrič.

Na ministrstvu še pravijo, da bodo koordinatorji dnevno sklicevali sestanke z izvajalci in bodo na voljo za pojasnila in odgovore na vprašanja. S sestanki pričnejo jutri. “Verjamemo, da je slovenski zdravstveni sistem v tej zahtevni situaciji sposoben stopiti skupaj. Le s skupnimi močmi vseh deležnikov v zdravstvu bomo zmogli obvladati naglo povečevanje okužb in hospitalizacij,” so še zapisali na ministrstvu.