in

Začetek zadnjega skupinskega dela Lige prvakov

Manchester City je lani izpolnil veliki cilj in postal prvič evropski klubski prvak. Meščani Pepa Guardiole so nesporni favoriti, da ubranijo naslov. Po Grecenote Euro Club Indexu imajo kar 37-odstotkov možnosti za zmago. Sledijo jim Real Madrid 13 %, Bayern 11 % … Foto: Reuters

S tekmama Milan – Newcastle in Young Boys – RB Leipzig se bo začel zadnji tradicionalni skupinski del Lige prvakov, kjer je 32 klubov razdeljenih v osem skupin s po štirimi klubi.

Angležem in Italijanom dodatno mesto

Zlata kokoš evropskega nogometa se bo prihodnje leto razširila in prinesla spremenjen tekmovalni sistem. Dve od štirih novih mest bosta pripadli najboljšim državam v minulih sezonah, s čimer se bodo zadovljili apetiti najmočnejših lig in klubov. Če bi že zdaj veljala reforma, bi se v Ligo prvakov tako neposredno uvrstila Liverpool in Atalanta, medtem ko bi se Marseille ognil kvalifikacijam. Sodeč po osvojenih točkah se dodatnega mesta v Ligi prvakov nadejata angleška Premier liga in italijanska Serie A.

Osem skupin s po štirimi klubi je sistem, ki se poslavlja, nasledil pa ga bo švicarski sistem s po štirimi bobni, kjer bo vsaj klub odigral skupaj osem namesto šest tekem pred izločilnimi boji. Foto: EPA

Osem skupin s po štirimi klubi je sistem, ki se poslavlja, nasledil pa ga bo švicarski sistem s po štirimi bobni, kjer bo vsaj klub odigral skupaj osem namesto šest tekem pred izločilnimi boji. Foto: EPA

Osem tekem z osmimi različnimi nasprotniki

Predvsem bo drugačen tekmovalni sistem in spored, ki se bo zgledoval po švicarskemu sistemu za določanje nasprotnikov v šahu. Zaradi urnikov in logistike gre za prilagojeni sistem, kjer se vse nasprotnike določi na začetku sezone. 36 klubov bo glede na Uefine točke razdeljenih v štiri bobne. Vsak klub bo v nato odigral po osem tekem, po dve z nasprotnikoma iz vsakega bobna, torej osem soočenj z osmimi različnimi nasprotniki.

Sorodna novica
Guardiola: Nič posebnega nam ni uspelo z enim naslovom evropskega prvaka

V izločilnih bojih sledi teniški sistem

Po osmih krogih bo vseh 36 klubov razvrščenih na skupni lestvici od 1. do 36. mesta, nakar bodo sledili izločilni boji po teniškem zgledu. Prvih osem klubov bo prostih v 1/16-finala in bodo neposredno uvrščeni v osmino finala. V slednjem se bo na primer prvi nosilec pomeril z zmagovalcem para med 16. in 17. klubom.

Ker se prvi in drugi nosilec ne bosta mogla srečati pred finalom, bo odločala prav vsak tekma, kar je bil ključni namen reforme, poudarja predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Ali bo novi format elitnega evropskega klubskega tekmovanja dovolj razumljiv in zlasti, če bo prineslo poživitev skupinskega dela, se bo sodilo naslednjega decembra, ko se bo zaključil prvi švicarski sistem v Ligi prvakov.

Wembley letošnji končni cilj

Prenovljeni Wembley bo 1. junija drugo leto gostil tretji finale Lige prvakov po letih 2011 in 2013. Prvotno bi morali v Londonu igrati že leta 2020, a je pandemija prinesla preselitev in spremembe. Foto: Reuters

Prenovljeni Wembley bo 1. junija drugo leto gostil tretji finale Lige prvakov po letih 2011 in 2013. Prvotno bi morali v Londonu igrati že leta 2020, a je pandemija prinesla preselitev in spremembe. Foto: Reuters

Letošnja Liga prvakov je sicer 32. pod tem imenom in hkrati 69. sezona elitnega evropskega klubskega tekmovanja pod okriljem Uefe.

 • prvi krog: 19. in 20. septembra
 • drugi krog: 3. in 4. okobra
 • tretji krog: 24. in 25. oktobra
 • četrti krog: 7. in 8. novembra
 • peti krog: 28. in 29. novembra
 • šesti krog: 12. in 13. decembra
 • osmina finala: 13., 14., 20. in 21. februarja ter 5., 6., 12. in 13. marca 2024
 • čerttfinale: 9. in 10. ter 16. in 17. aprila
 • polfinale: 30. aprila in 1. maja ter 7. in 8. maja
 • finale v Londonu na stadionu Wembley: v soboto, 1. junija 2024.

Prvaku vstopnica za novi klubski SP 2025

Zmagovalec Lige prvakov, zadnje v zdajšnji obliki, bo dobil pravico igranja v skupinskem delu lige prvakov v sezoni 2024/25, igranje v evropskem superpokalu in nastopanje na 32-članskem klubskem svetovnem prvenstvu 2025 v Združenih državah Amerike.

Slovenski delež je v novi sezoni precej skromen. Kapetan Slovenije Jan Oblak bo branil vrata Atletica Madrida v skupini E. Medtem ima RB Leipzig dva slovenska nogometaša, a le enega reprezentanta: Kevin Kampl in prvi napadalec Benjamin Šeško igrata v skupini G, kjer je tudi branilec naslova Manchester City.