in

Začetek posvetov za ustavnega sodnika, viceguvernerja in sodnika sodišča EU

Predsednik republike Borut Pahor je začel posvete z vodji poslanskih skupin o kandidatih za ustavnega sodnika, viceguvernerja Banke Slovenija in sodnika sodišča EU. Prva je bila na posvetu vodja največje opozicijske poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki njihove odločitve ni razkrila, sledila sta vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat in vodja poslanske skupine SD Jani Prednik.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je po posvetu z Borutom Pahorjem dejala, da v poslanski skupini o vseh kandidatih potekajo pogovori, odločitev pa bo znana “tam nekje pred glasovanjem”.

Prav tako imen, ki jih podpirajo za omenjene funkcije, ni razkril vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Imen ne želijo razkrivati, ker ne želijo škoditi nobenemu od kandidatov, je pojasnil. V NSi pričakujejo predlog predsednika v DZ, potem pa se bodo dokončno odločali, je dejal. Je pa po njegovih besedah Pahor že nakazal, koga bo predlagal, s predlaganimi imeni pa so v NSi več kot 50-odstotno zadovoljni.

Je pa imena razkril vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. V SD so kot najprimernejše kandidate ocenili Primoža Dolenca za viceguvernerja Banke Slovenije, za ustavno sodnico Nežo Kogovšek Šalamon, kot sodnika EU pa Marka Ilešiča. Slednjega je sicer Pahor enkrat že predlagal v DZ, a potem tam ni bil izvoljen. Prednik je dejal, da se bo predsednik odločil po posvetovanju z vsemi poslanskimi skupinami, na vprašanje, ali gre za skupne kandidate koalicije, pa je odgovoril, da v imenu drugih strank ne more govoriti.

Pri Pahorju se bodo zvrstili tudi vodje drugih poslanskih skupin, po vrsti si sledijo še Levica in Svoboda, kot zadnja bosta na posvet prišla predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Na Pahorjev poziv za mesto ustavnega sodnika so sicer prispeli trije predlogi. Kandidati so nekdanja direktorica Mirovnega inštituta ter aktualna vodja oddelka za ugotavljanje diskriminacije, svetovanje in zagovorništvo pri zagovorniku načela enakosti Neža Kogovšek Šalamon, ustavni pravnik Andraž Teršek in vodja diplomatske akademije na ministrstvu za zunanje zadeve Andraž Zidar.

Za mesto viceguvernerja Banke Slovenije se poteguje pet kandidatov, in sicer Jana Benčina Henigman, Arjana Brezigar Masten, Primož Dolenc, Primož Simončič in Sibil Svilan.

Formalne pogoje za opravljanje funkcije sodnika na Sodišču EU v Luxembourgu pa izpolnjujejo Jure Vidmar, Ana Stanič, Senko Pličanič, Miro Prek, Marko Ilešič in Saša Sever. Ministrstvo za pravosodje je razpis za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU sicer objavilo 18. junija lani, postopek imenovanja kandidata za eno mesto na Sodišču EU pa traja že skoraj dve leti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.