in

Začetek lockdowna za necepljene prebivalce Avstrije

Z današnjim dnem so v Avstriji začele veljati stroge omejitve za necepljene in tiste, ki covida-19 niso preboleli. Medtem ko bodo te osebe lahko dom zapustile le za nujne opravke, obisk pri zdravniku oziroma odhod na delo ali v šolo, je za kršitelje predvidena kazen v višini 500 evrov. Za tiste, ki bodo zavrnili nadzor spoštovanja ukrepov, pa je zagrožena kazen veliko višja, in sicer znaša 1.450 evrov.

Avstrija danes v boju proti četrtemu valu pandemije covida-19 kot prva v EU za necepljene uvaja zaprtje javnega življenja. To pomeni, da bodo necepljeni lahko svoj dom zapustili le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo ali v šolo.

Kot je v nedeljo pojasnil kancler Alexander Schallenberg, je vlada odločitev sprejela s težkim srcem, a je ob naraščanju števila okužb in nizki precepljenosti žal nujna. V državi, kjer je polno cepljenih le 65 odstotkov prebivalcev, kar je kancler pred dnevi označil za “sramotno nizko”, je ključno zagotoviti višjo stopnjo precepljenosti, je poudaril.

Odločitev o zaprtju bo sprva veljala deset dni, zadeva pa približno dva milijona ljudi v sicer skoraj devetmilijonski državi, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Posebne patrulje in visoke kazni

Omejitve, ki so ob najstrožjih ukrepih v pandemiji covida ob prejšnjih zaostritvah veljale za vse, bodo zdaj veljale le za tiste, ki niso cepljeni proti koronavirusni bolezni, pa tudi za tiste, ki v zadnjih 180 dneh niso preboleli covida. Splošnega lockdowna in s tem solidarnosti z necepljenimi pa tokrat ne bo in ga ne sme biti, je že v petek ob napovedi ukrepa poudaril Schallenberg.

Foto : Leonhard Foeger/REUTERS

Cilj novih ukrepov je povečati pripravljenost za cepljenje in zmanjšati socialne stike za približno 30 odstotkov, je dejal zdravstveni minister Wolfgang Mückstein.

Policija načrtuje posebne patrulje, ki bodo nadzorovale spoštovanje predpisov. Tisti, ki bodo kršili ukrepe, tvegajo kazen 500 evrov, tisti, ki bodo zavrnili sodelovanje pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa 1.450 evrov kazni.

V nemški prestolnici odslej pogoj PC

V Nemčiji, kjer število okužb prav tako hitro narašča in so v nedeljo v pandemiji covida-19 zabeležili mejnik več kot pet milijonov okužb, pa danes dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19 uvajajo v prestolnici Berlin. Dokazilo o cepljenju ali prebolelosti (PC), ki ga v Nemčiji označujejo s kratico 2G, bo treba predložiti ob vstopu na javna mesta, kot so bari in restavracije, telovadnice, gledališča in frizerski saloni. Negativen test bo po novem zadostoval le za osebe, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, in za mladoletne.