in

Začenjajo se spremembe: katera so nova imena na ministrstvu za zdravje

Premier Robert Golob je ob prevzemu funkcije ministra za zdravje za nova državna sekretarja izbral Marjana Pintarja in Valentino Prevolnik Rupel. Od dosedanjih državnih sekretarjev bo na položaju ostala samo Azra Herceg.

S tem, ko se je državni zbor seznanil z odstopom dosedanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, je to funkcijo prevzel predsednik vlade Robert Golob. Ta pa je prejšnji teden poudaril, da je ključna ekipa, zato je na ministrstvu za zdravje pričakovati več kadrovskih sprememb.

Menjave državnih sekretarjev naj bi vlada izvedla še danes. Od te funkcije se poslavljata Tadej Ostrc in Tjaša Vidic, ki sta sodila v najožji krog sodelavcev Bešiča Loredana. Medtem pa ostaja tretja državna sekretarka Azra Herceg, ki je tudi članica strateškega sveta za zdravstvo, nad katerim bdi premier, vodi pa ga Erik Brecelj.

Namesto Tadeja Ostrca in Tjaše Vidic je Golob izbral sedanjega direktorja združenja zdravstvenih zavodov Marjana Pintarja in Valentino Prevolnik Rupel iz Inštituta za ekonomska raziskovanja.

Golob: Stvari bodo morda tekle še hitreje

“Prepričan sem, da bo delo teklo nemoteno, oba že imata izkušnje iz zdravstvenega sistema in izkušnje z delom v strateškem svetu, zato verjamem, da bodo stvari stekle mogoče celo hitreje, kot so do sedaj in da prenova sistema ne bo zastala,” je po poročanju STA danes v državnem zboru dejal  dejal Golob.

O tem, ali izbira državnih sekretarjev kaže na to, da novi minister za zdravje s polnim mandatom ne bo zdravnik, pa je premier po poročanju STA dejal, da je bolj kot to pomembno, da bo novi minister postal sestavni del že obstoječe ekipe, na mizo pa bo dobil že razdelan koncept reforme. “Ne bomo čakali tri mesece, potem pa še tri mesece ministra, ki bo poskušal priti s svojim konceptom. Koncept bomo poskušali izpeljati v tem času in od bodočega ministra pričakujemo predvsem, da bo ta koncept učinkovito izpeljal,” je še sklenil Golob. Ob tem je zatrdil, da je tak načrt usklajen z vsemi deležniki, tudi s strateškim svetom za zdravje. In je po njegovi oceni tudi najbolj ustrezen.

Banka Slovenije
Nadaljevanje stavke v visokem šolstvu

Sprememba koncepta?

Z njegovimi prvimi kadrovskimi potezami se potrjuje sprememba smeri v delu ministrstva. Medtem ko so mnogi dosedanjemu ministru očitali, da je preveč naklonjen zasebnikom v zdravstvu, je bil Pintar na dosedanji funkciji zastopnik javnih zdravstvenih zavodov in je bil večkrat kritičen do sistema, ki zasebnikom omogoča, da zdravnikom izplačujejo višjo neto plačo kot zdravstveni domovi in bolnišnice.

Valentina Prevolnik Rupel pa je večkrat sodelovala z nekdanjim ministrom Dorijanom Marušičem. Oba sta člana premierjevega strateškega sveta, Marušič je tudi njegov podpredsednik. Bila pa sta že v prvem strateškem svetu, ki je do konca lanskega leta deloval pod okriljem ministra Bešiča Loredana in je pripravil izhodišča za reformo, a javne razprave o njih ni bilo, saj jih noben predstavnik vlade ni nikoli komentiral.

“Prenova sistema je nujna, ker vse izkušnje zadnjega leta kažejo, da je treba okrepiti javno zdravstveno mrežo s posebnim poudarkom na javnih zdravstvenih zavodih,” je v izjavi medijem ob robu izredne seje DZ po poročanju STA dejal Golob. Zatrdil je, da bodo tudi vsi ukrepi šli v to smer, hkrati pa računa, da bodo v naslednjih mesecih naredili enega ali več pomembnih korakov naprej v zdravstveni reformi in našli človeka, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.