in

Za konec najsimpatičnejša izključitev v zgodovini

Ko te sodnik z nasmeškom izključi, a to tudi igralec sprejme s širokom nasmehom. Američan Ismail Elfath je najprej čestital Vincentu Aboubakru za zgodovinski gol za afriški nogomet, preden je opravil sodniško delo. Foto: Reuters

Brazilija je po 17 tekmah brez poraza v skupinskih delih SP-jev nenadejano doživela poraz proti Kamerunu. V sodnikovem dodatku je z glavo zadel kapetan Vincent Aboubakar, ki si je ob silnem slavju slekel dres, četudi je vedel, da bo prejel drugi rumeni karton.

Ameriški glavni sodnik Ismail Elfath mu je čestital za zadetek in se mu skorajda opravičil, da mu mora po pravilih pokazati drugi rumeni karton in zatem rdečega. Najsimpatičnejša izključitev v zgodovini svetovnih prvenstev!

Zmagoviti zadetek Kameruna proti Braziliji

Brazilci poraženi po 17 tekmah predtekmovanja

Kamerun je znova, že petič zapored, obstal v skupini, a vseeno se lahko potolaži z zgodovinsko zmago. Sploh prvič je afriška reprezentanca na SP-jih premagala Brazilijo, ki je predtem dobila vseh sedem obračunov z Afričani, tudi dva prejšnja s Kamerunom (1994 in 2014).

S tem se je končal brazilski niz neporaženosti v predtekmovanju. Predtem je seleção nazadnje v skupini izgubil na SP-ju 1998, ko ga je presenetila Norveška (1:2). Po drugi strani je selektor Tite, ki vodi Brazilijo od leta 2016, doživel komajda tretji poraz na klopi kanarčkov. Na SP-ju 2018 je Brazilce v četrtfinalu izločila Belgija, na lanskem finalu Cope Americe je bila boljša Argentina in zdaj so drugo brazilsko postavo v 91. minuti matirali nepremagljivi levi iz Kameruna.

Bo tudi tokrat več golov v izločilnih bojih?

Aboubaker je bil drugi izključeni igralec na turnirju, prvi po drugem rumenem kartonu. Prvi je bil vratar Walesa Wayne Hennessey zaradi posredovanja zunaj 16-metrskega prostora na tekmi z Iranom.

Izključitev je manj kot na prejšnjih turnirjih, a bistveno – goli so blizu ravni zadnjih dveh turnirjev v Braziliji (2,7) in Rusiji (2,6), pri čemer je v izločilnih bojih padlo več zadetkov kot v predtekmovanju. Trenutno v Katarju 2022: 120 golov za točno 2,5 gola na tekmo!

Fernandes najboljši igralec predtekmovanja

Po algoritmu Sofascorja, ki črpa iz statističnih podatkov Opte, je z naskokom najboljši posameznik predtekmovanja Portugalec Bruno Fernandes (8,60), ki je na prvi tekmi dvakrat podal za gol, na drugi pa dvakrat dosegel zadetek. Čez povprečje odličnosti – 8 – sta samo še dva nogometaša: vratar Poljske Wojciech Szczesny (8,20) in organizator napada Francije Antoine Griezmann (8,13).

sofascore.com” alt=”Grafiko zagotavlja sofascore.com”>

Grafiko zagotavlja sofascore.com

Najlepši gol? Škarjice Richarlisona proti Srbiji za 2:0!

Richarlison z izjemno potezo Brazilce popeljal v vodstvo z 2:0

Najboljša obramba? Dvojna obramab Szczesnyja ob 11-m Savdske Arabije.

Szczesny ubranil 11-metrovko