in

Vučić popustil po množičnih protestih v Srbiji

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je popustil okoljevarstvenikom, ki nasprotujejo gradnji rudnika. Ta gradnja je sprožila množične proteste. Premierka Ana Brnabić je napovedala spremembo obeh spornih zakonov.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je popustil okoljevarstvenikom, ki nasprotujejo gradnji rudnika in tovarne litija, kar je sprožilo množične proteste. V sredo je v parlament znova poslal dva sporna zakona, ki sta bila sprejeta konec novembra, premierka Ana Brnabić pa je napovedala spremembo obeh zakonov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Brnabić je iz parlamentarne obravnave že vzela zakon o razlastitvi, saj da bodo predelali besedilo. Podobno je napovedala tudi spremembo zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Zakon o razlastitvi omogoča, da se v nekaj dnevih razlasti zemljišče, če je načrtovan projekt v interesu Srbije. V zakonu o referendumu pa so med drugim predvideli možnost, da se po dveh letih ponovi referendum, če oblasti niso bile zadovoljne z rezultatom. Oba zakona naj bi po oceni protestnikov odpirale pot avstralsko-britanskemu rudarskemu velikanu Rio Tintu za izvedbo spornega projekta izkoriščanja litija v dolini Jadra na zahodu Srbije. To bi bila po mnenju ekologov okoljska katastrofa.

Vučić je skušal protestnike umiriti tudi z obljubo o referendumu glede projekta.

Aktivisti bodo sicer danes odločili, ali bodo po novi odločitvi Vučića vseeno izvedli za soboto napovedane proteste po celi državi.

Oznake