in

Vsi primeri omikrona v Evropi asimptomatski ali blagi

Vsi doslej potrjeni primeri koronavirusne različice omikron v Evropi so glede na razpoložljive podatke asimptomatski ali blagi, med njimi niso potrdili še nobene smrti, je v torek sporočil Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC). Večina primerov je povezana s potovanji v afriške države, več pa jih kaže tudi na lokalne prenose.

Do ponedeljka so na območju Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora uradno potrdili 274 primerov nove različice koronavirusa, poimenovane omikron. O njih so poročali v skupno 19 državah, nazadnje na Hrvaškem, obenem pa v več državah preiskujejo tudi sume verjetnih primerov.

Zoran Milanović

Večina potrjenih primerov je epidemiološko povezana s potovanji v afriške države, kjer so omikron najprej potrdili, več evropskih držav – Belgija, Danska, Islandija in Španija – pa je zaznalo tudi primere brez tovrstne povezave z območij, kjer naj bi se širil omikron. Ti primeri nakazujejo možnost, da se v teh državah omikron lahko prenaša že na lokalni ravni, opozarja ECDC.

Vsi primeri, za katere obstajajo ustrezne informacije, so bili ali asimptomatski ali blagi, potrdili niso še nobene smrti, v sporočilu na spletni strani navaja ECDC, ki obenem opozarja, da je število potrjenih primerov še prenizko, da bi lahko vedeli, ali se klinična slika bolezni, ki jo povzroča omikron, razlikuje od predhodno zaznanih različic.

Skupno so po vsem svetu do torka v 52 državah potrdili 1.137 primerov različice omikron, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za skrb vzbujajočo. Glede na zadnje ugotovitve WHO nova različica sicer očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in “ni zelo verjetno”, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva.