in

Vrtovec: Politika se v kadrovanja v podjetjih ne vmešava

Foto: BoBo/Borut Živulovič

Samo spremljanje imenovanja in poslovanja posameznih gospodarskih družb vodi Slovenski državni holding (SDH) in ne politične stranke, je v izjavi za medije ob robu seje DZ-ja še poudaril Vrtovec. Zavrnil je tudi očitke poslanca Roberta Pavšiča (LMŠ), ki je na današnji novinarski konferenci dejal, da minister ni dorasel svoji funkciji, če ne ve, zakaj predsednik uprave Gen-I Robert Golob le dva tedna pred iztekom mandata ni dobil novega mandata na čelu Gen-I. Kot je poudaril Vrtovec, bi bilo narobe, če bi se kot minister vmešaval v posamezna imenovanja. Ob tem je pozval medije, da pojasnila o kadrovanjih poiščejo pri nadzornih svetih posameznih podjetij, ki so pristojni za sprejemanje takšnih odločitev.

Na izjavo nekdanjega brigadirja, zdaj zaposlenega v Gen-I Toneta Krkoviča, ki je pretekli teden razkril, da je Rok Snežić ob začetku njegovega službovanja na Gen-I jasno nakazal, da bodo “Goloba umaknili” in da “se bodo na kosilu kmalu dobili s sekretarjem SDS-a Borutom Dolancem in se pogovorili o tem“, je Vrtovec dejal, da ne ve ničesar o tem, da bi generalni sekretarji političnih strank dajali soglasja k imenovanju nadzornikov v posameznih podjetij, a upa, da tega ne počnejo. Sam tudi ne vidi razloga, da bi to počeli, saj imamo v državi za to SDH, v podjetjih pa nadzorni svet. “Če je bila to praksa prejšnje vlade, tak način delovanja, je bilo to narobe,” je dodal Vrtovec in poudaril, da kot minister skrbi za zakonodajo, ki je po njegovi oceni dobra, Slovenija pa pripravljena na zeleni prehod.

Vrtovca veseli sklic seje za nadzor javnih financ

Ob tem je pozdravil zahtevo za sklic seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, ki so jo danes zaradi kadrovskih pretresov v energetiki vložile poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP. Po besedah Vrtovca bo seja priložnost, da se razjasni, kakšna so načela korporativnega upravljanja v državi ter da se politika ne vmešava v gospodarstvo. Seja bo tudi priložnost, da se ugotovi, kako se je v preteklosti kadrovalo v gospodarstvu, meni Vrtovec.

Ob sklicu seje so sicer v delu opozicije pripravili več sklepov, med drugim, da vlada naloži SDH spoštovanje standardov korporativnega upravljanja ter da vlada prepreči oškodovanje Gen-I in od SDH zahteva primerno ukrepanje, prav tako pa komisija od vlade pričakuje, da ji pojasni in zagotovi podatke o poteku kadrovanja v Gen-I.