in

Vojna v Ukrajini: novi napadi brezpilotnih letal na Kijev in vzhod Ukrajine

Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so ponoči pretresli novi ruski napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. To je bila za Ukrajince že peta zaporedna noč ruskih napadov, potem ko so ti na novoletni konec tedna terjali najmanj štiri življenja, tri v soboto in enega v nedeljo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tokrat so sirene, ki označujejo nevarnost zračnih napadov, v Kijevu zadonele kmalu po polnoči. Prebivalci so se morali zateči v zaklonišča, kjer so ostali približno tri ure, dokler niso oblasti alarma preklicale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah oblasti je Rusija znova napadla z droni iranske izdelave. Med drugim so bili poškodovani balkoni in okna ene od stolpnic v okrožju Desnjanski, pri čemer je bil ranjen 19-letnik, sicer pa je bila glavna tarča napadov znova kritična infrastruktura v mestu. Številni Kijevčani so tako znova ostali brez elektrike in ogrevanja.

Ukrajinska zračna obramba je sicer delovala, sestrelila naj bi 20 predmetov.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so bile poleg Kijeva v noči na danes tarča ruskih napadov tudi regije Poltava, Harkov, Doneck, Dnepropetrovsk, Mikolajiv in Herson.

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je bilo za novo leto v kraju Makijivka v regiji Doneck ubitih 400 ruskih vojakov. Ruska vojska je tokrat, kar je precej neobičajno, priznala žrtve na svoji strani, a ni razkrila, koliko jih je bilo, poroča britanski BBC.

Proruske sile so potrdile, da so v napadu utrpele precejšne izgube, vendar niso podale natančnih številk, še poroča BBC. Danil Besonov, eden od proruskih uradnikov v zasedenem Donecku, je na Telegramu zapisal, da je raketa zadela poslopje poklicne šole v Makijevki dve minuti po polnoči na novoletni dan. Po njegovih besedah so ukrajinske sile za napad uporabile ameriški raketni sistem himars, točno število mrtvih in ranjenih pa še ni znano.

Iz proruske uprave v regiji Doneck so po poročanju BBC sporočili, da so ukrajinske sile v noči na novo leto na regijo izstrelile najmanj 25 raket.

Tudi več ruskih komentatorjev in blogerjev je na spletu potrdilo ukrajinski napad na poslopje v Makijevki, kjer naj bi bili nameščeni ruski vojaki, a ob tem dodajajo, da je število žrtev precej nižje od tistega, ki ga navajajo v Kijevu.

Zahodne države morajo biti pripravljene na dolgoročno pomoč Ukrajini, saj Rusija ne kaže znakov popuščanja, je za BBC včeraj dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Gonzalo Fuentes/REUTERS

Meni, da je delna mobilizacija Rusov, ki jo je predsednik Vladimir Putin odredil septembra, pokazala, da si Moskva ne želi končanja vojne. Po njegovih besedah je Rusija mobilizirala veliko sil, ki jih sedaj usposablja. “Vse to kaže na to, da so pripravljeni nadaljevati vojno in tudi poskusiti z novo ofenzivo,” je rekel.

Vojaška podpora Ukrajini bo po njegovih besedah zagotovila preživetje Ukrajine kot suverene države ter prisila Rusijo, da se usede za mizo in se pogaja o koncu vojne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.