in

Vodji IMF-a in Svetovne banke svarita pred svetovno recesijo

Foto: Reuters

Malpass je poudaril zadnjo rast vrednosti dolarja in dejal, da to povzroča težave državam v razvoju, v katerih narašča breme dolgov. Rast se upočasnjuje tudi v razvitih državah Evrope.

Naraščanje obrestnih mer po njegovih besedah povzroča dodatno breme državam v razvoju, inflacija pa ostaja težava za vse, tako za razvite kot tudi nerazvite.

Georgieva je kot poseben problem za države v območju evra izpostavila naraščanje cen energije, ukrepi Kitajske proti pandemiji covida-19 pa po njenih besedah pomenijo težave za svetovne oskrbovalne verige.

ZDA se medtem spopadajo z upočasnjevanjem gospodarske rasti tudi zaradi višanja obrestnih mer v boju proti inflaciji, trg delovne sile pa ostaja trden, je dejala.

Georgieva je že prejšnji teden napovedala, da bo IMF vnovič znižal obete za svetovno gospodarsko rast. Poročilo o svetovnih gospodarskih obetih bo objavljeno danes.

Kot težave za svetovno gospodarstvo je navedla nadaljevanje pandemije, inflacijo, rusko invazijo v Ukrajini in med drugim tudi podnebne spremembe.

Zasedanja IMF-a in Svetovne banke se s kolegi iz drugih držav članic obeh mednarodnih finančnih ustanov udeležujeta tudi minister za finance Klemen Boštjančič in guverner banke Slovenije Boštjan Vasle.

Prvič od jeseni leta 2019 zasedanja potekajo v živo v Washingtonu, zaradi pandemije so potekala na daljavo ali pa v hibridni obliki.