in

Viktor Orban o “bruseljskih birokratih, ki postavljajo vedno nove pogoje”

Madžarski premier Viktor Orban je danes obtožil Bruselj, da Madžarski ne da evropskega denarja iz “političnih razlogov”, kot sta protimigracijska drža njegove vlade in nasprotovanje sankcijam proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je v sredo Svetu EU priporočila zamrznitev 7,5 milijarde evrov evropskih sredstev za Madžarsko, ker ne izpolnjuje svojih zavez glede izpolnjevanja evropskih standardov pravne države.

Komisija je sicer pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za črpanje 5,8 milijarde evrov iz sklada za okrevanje po pandemiji covida-19, a ji denarja ni izplačala. Izplačala jih bo, ko bo Budimpešta izpolnila 27 t. i. supermejnikov za svoje reforme, zlasti na področju sodstva.

V današnjem pogovoru za madžarski javni radio Kossuth je madžarski premier Viktor Orban dejal, da “bruseljski birokrati” zavlačujejo s sprejemom omenjenega madžarskega načrta za okrevanje iz “očitnih političnih razlogov”.

“V več temeljnih vprašanjih se mnenja EU in Madžarske razlikujejo … zato ne marajo madžarske vlade,” je dejal Orban. “Želijo, da odpremo svoje meje migrantom, da dovolimo uvajanje njihove spolne propagande v naše šole in našo brezpogojno podporo sankcijam in vojni (proti Rusiji). Storili ne bomo ničesar od tega,” je dejal. “Čeprav so bruseljski birokrati nepošteni do Madžarske in postavljajo vedno nove pogoje, si moramo vedno prizadevati za dosego dogovora,” je še dodal.

Odziv Budimpešte na odločitve Evropske komisije je bil sicer v sredo konstruktiven, navaja AFP. “Uvedli bomo zahtevane dodatne ukrepe in ne dvomimo, da nam bo leta 2023 uspelo prepričati komisijo,” je sporočil madžarski pogajalec Tibor Navracsics.

Madžarske nevladne skupine za človekove pravice in boj proti korupciji pa so pozdravile vztrajanje Bruslja pri nadaljnjih reformah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.