in

Velika vrnitev zmajev v zadnjih minutah v Asiagu

Foto: SŽ Olimpija

Aprila 2021 sta se ekipi srečali v finalu Alpske lige, s 3:0 v zmagah pa so bili boljši Ljubljančani. Asiago se je v zadnjem letu in pol okrepil in ima lepe možnosti za preboj v končnico. V letošnji sezoni je dobil prve tri tekme proti slovenskim prvakom, v ponedeljek je bilo v Tivoliju 2:5.

Erving ob prednosti igralca več kronal premoč zmajev
Pred 2720 gledalci v zelo dotrajani dvorani Hodegart so zmaji odlično odigrali prvo tretjino. V 11. minuti je moral na kazensko klop Stefano Marchetti zaradi spotikanja, ob prednosti igralca več pa je Joona Erving z natančnim strelom z modre črte zatresel mrežo. Kmalu zatem je bil izključen še Giordano Finoro in vseskozi je bilo vroče pred vrati Justina Fazia. Tudi Anthony Morrone se je dvakrat izkazal, ko se je sam pred njim znašel Anthony Salinitri. Minuto pred koncem uvodne tretjine je Chris Dodero ukradel plošček Troyu Ratkowskemu in krenil sam proti vratom, vendar se je izkazal Fazio. Razmerje v strelih na vrata po 20 minutah je bilo 5:12.

Trije zadetki Asiaga v minuti in 44 sekundah
Na začetku druge tretjine sta bila izključena Carl Neill in Luka Kalan, a so Ljubljančani zdržali z igralcem manj. V 32. minuti je Morrone še uspel odbiti nevaren strel Allana McShana, odbit plošček pa je v zraku spretno v mrežo potisnil Finoro. Le 66 sekund zatem je Salinitri ušel po levi strani, nakazal je podajo, a je nato sam zaključil akcijo za 2:1. Po napaki ljubljanske obrambe je McShane osvojil plošček v srednji tretjini in z izjemnim diagonalnim strelom z leve strani povišal na 3:1. Trener Olimpije Mitja Šivic je po treh prejetih zadetkim v minuti in 44 sekundah moral vzeti pol minute odmora. 16 sekund pred koncem druge tretjine je kapetan Žiga Pance lepo našel Tadeja Čimžarja, ki je le še podstavil palico za 3:2.

Toda Mcshane je s svojim drugim golom na tekmi domačim znova priigral dva zadetka prednosti v 45. minuti. Vse je kazalo na nov poraz zmajev, ki pa so najboljšo igro privarčevali za zaključne minute. V 52. minuti je bil izključen Stefano Marchetti zaradi zadrževanja s palico. Marc-Olivier Vallerand, ki je prejel ogromno kritik zaradi slabe igre in številnih napak, se je končno izkazal. 33-letni Kanadčan je prejel plošček na desni strani, silovito je potegnil proti sredini in ga poslal pod prečko. Sijajna poteza napadalca, ki je bil kar enajst tednov poškodovan na začetku sezone.

Ta zadetek je silovito dvignil Olimpijo, ki je močno prevladovala. Italijani so izgubili plošček in Jaka Sodja je krenil v protinapad. V prvem poskusu ni uspel podati do Jake Šturma, a je vztrajal in le potisnil plošček do soigralca, ki ga je potisnil v mrećžo za 4:4. Po dveh prehetih zadetkih v 25 sekundah je bil Asiago na kolenih in Luka Kalan je z natančnim strelom z leve strani v 56. minuti postavil končni izid.

Tudi pritisk s šestimi igralci v polju v zadnjih 48 sekundah se trenerju Tomu Barrassu ni obrestoval. Rutkowski je prejel še kazen zaradi spotikanja in vseh upov Asiaga je bilo konec. Zmaji so se zelo veselili zmage, saj tega občutka niso okusili že 30 dni.

Ljubljanske hokejiste že v torek čaka novo gostovanje v Celovcu v prenovljeni sejemski dvorani, ki zdaj nosi ime po preminuli dolgoletni mecenki kluba Heidi Horten.


35. krog:
ASIAGO – SŽ OLIMPIJA
4:5 (0:1, 3:1, 1:3)
2723; Finoro 32., Salinitri 33., McShane 33., 45.; Erving 12., Čimžar 40., Vallerand 54., Šturm 54., Kalan 56.

SALZBURG – BELJAK 3:1

GRADEC – FEHERVAR 3:1

LINZ – INNSBRUCK 1:3

BOLZANO – VORARLBERG

PUSTERTAL – KAC CELOVEC