in

V središču Beograda sta se objemala 24 ur

Umetnik Igor Zanzerović in Nataša Milojević sta se lotila resnega podviga, ki je potekal v okviru jesenske razstave Združenja likovnik umetnikov Srbije. Čeprav sta bila neznanca, sta v središču Beograda v objemu drug drugega preživela 24 ur.

Objemanje blagodejno vpliva na razpoloženje posameznika. Med objemom naj bi se v možganih proizvajal oksitocin, ki vodi do povečanega občutka povezanosti in intimnosti. Poleg tega izboljša razpoloženje, saj poveča proizvajanje serotonina v možganih, kar dvigne raven samozavesti in izboljša splošno počutje. Objem pa je lahko tudi performativni nastop, s katerim gledalcem posredujemo globlje sporočilo.

Čarobnost objema kot upanje na bolje

Objemanje je tako lahko tudi oblika kreativnega nastopa, kar sta pokazala Igor Zanzerović in Nataša Milojević na umetniškem performansu ‘Študija enega objema’, ki sta ga izvedla na Knez Mihailovi ulici v središču Beograda.

objemanje
Foto : N1

Objem, ki se je začel v nedeljo ob 14.01. uri, se je končal po 23 urah in 59 minutah. Idejo za enodnevno objemanje se je porodila puljskemu umetniku Zanzeroviću, Natašo pa je spoznal le teden dni pred začetkom nastopa.

Na vprašanje, kaj je smisel objema, ki je presenetil tudi mnoge mimoidoče, je Zanzerović odgovoril, da objem predstavlja neko prazno gesto, ki jo ljudje izpolnjujejo s tistim, kar želijo v njem videti. In če je imel moški del performansa do objema intelektualni odgovor, je Milojević odvrnila, da je smisel objema po njenem mnenju v tem, da se ustvari stik med dvema osebama, ki sta pripravljeni preživeti skupni čas, ne glede na dolžino trajanja.

“V času, ko smo vsi postali sebični, asocialni in nimamo niti potrpljenja, da se nekomu zares prepustimo, je smisel v tem, da imaš za nekoga čas. To je zame čarobno. Je kot neko upanje na bolje,” je povedala. Performans je bil sicer del 90. jesenske razstave Združenja likovnih umetnikov Srbije s temo ‘Izredno stanje’. Sicer pa beograjski objem ni bil prvi te vrste, pred tem se je poleti odvil v Zagrebu, 19. novembra pa v Amsterdamu.