in

V Nemčiji prek 52 tisoč novih okužb, največ doslej

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 52.826 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Umrlo je še 294 covidnih bolnikov, izhaja iz podatkov nemškega inštituta Roberta Kocha (RKI).

Število na novo okuženih je v Nemčiji za 13.150 višje kot v sredo pretekli teden. Prvič so iz države o več kot 50 tisoč okužbah medtem poročali minuli četrtek. Najvišje od začetka pandemije se je povzpela tudi sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev, ki po novem znaša 319,5. Še pred tednom dni je incidenca znašala 232,1.

Avstrija

Kljub trenutno visoki ravni okužb smrtni davek, ki ga terja covid-19, v Nemčiji zaenkrat ostaja nižji od tistega na vrhuncu pandemije 2020, piše portal Deutsche Welle, ki dodaja, da je temu tako v pretežni meri zaradi cepljenja. Proti covidu-19 je namreč cepljenih približno dve tretjini prebivalcev države.

Kljub temu strokovnjaki svarijo, da ta delež še vedno ni dovolj visok, da bi lahko obvladali virus. Eden glavnih virologov v državi Christian Drosten je minuli teden napovedal, da bi lahko v državi pozimi zaradi covida-19 umrlo še okoli 100 tisoč ljudi, če se raven precepljenosti ne bo zvišala in ne bodo sprejeti dodatni ukrepi za omejitev širjenja virusa.

Premierji 16 nemških zveznih dežel se bodo o načinih za boj s četrtim valom okužb pogovarjali na srečanju, predvidenim v četrtek. Koraki bi lahko vključevali strožje ukrepe glede nošenja mask in obveznosti predložitve potrdila o cepljenju ali prebolelosti za obisk določenih dogodkov in prostorov, kot so koncerti in restavracije. T. i. pogoj PC že velja v Berlinu in na Bavarskem.

Na Madžarskem največ novih okužb od konca marca

Na Madžarskem je v zadnjem dnevu umrlo še 178 covidnih bolnikov, potrdili pa so še 10.265 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki madžarskih oblasti. To je največje dnevno število novih okužb od konca marca. Rekord znaša natanko 1000 okužb več.

V državi, ki ima 9,75 milijona prebivalcev, imajo 115.383 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V madžarskih bolnišnicah je 5.852 covidnih bolnikov, od tega jih je 565 na ventilatorjih. Skupaj so tako v slovenski vzhodni sosedi doslej potrdili 976.432 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 32.514 covidnih bolnikov.

Doslej je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 na Madžarskem prejelo nekaj več kot šest milijonov ljudi, 5,78 milijona pa jih je bilo cepljenih z vsemi potrebnimi odmerki. 1,67 milijona Madžarov je prejelo tudi že poživitveni odmerek cepiva.