in

V Avstriji se obeta vsesplošni lockdown, tudi za cepljene in prebolele

Zatem, ko so Avstrijci kot prva država v Evropski uniji uvedli zaprtje javnega življenja za vse necepljene, se našim severnim sosedom s prihodnjim tednom obeta vsesplošni lockdown. Tudi za vse, ki so proti covidu-19 polno cepljeni oziroma so koronavirusno bolezen preboleli.

Avstrija je bila prva država v EU, ki je v boju proti četrtemu valu pandemije covida-19 uvedla zaprtje javnega življenja za necepljene. Lockdown za necepljene proti koronavirusu je v celotni Avstriji v veljavo stopil s ponedeljkom, 15. novembrom; sedaj pa se obetajo nove zaostritve vladnih ukrepov. Dve deželi, Zgornja Avstrija (nem. Oberösterreich) in Solnograška (nem. Salzburg), namreč napovedujeta popolno zaustavitev javnega življenja, saj število okužb dnevno dosega nove rekorde.

Avstrija

Po poročanju informativnega portala Tagesschau so danes pri naših severnih sosedih prvič  presegli število 15.000 novih okužb, kar je največ od izbruha epidemije. Stanje pa je najbolj skrb vzbujajoče prav v Zgornji Avstriji in Solnograški, zato želita omenjeni deželi s prihodnjim tednom uvesti vsesplošni lockdown, tudi za cepljene prebivalce ter tiste, ki so koronavirusno bolezen preboleli.

Možnost popolnega zaprtja dežele sta napovedala deželni glavar Solnograškega Wilfried Haslauer in deželni glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer, ki je ob tem izpostavil, da imajo “izjemno malo manevrskega prostora”, saj se bolnišnice rapidno polnijo. Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je sicer ves čas poudarjal, da ne želi sprejeti dodatnih omejitev za cepljene prebivalce. Kot je pojasnil ob sprejetju zaprtja javnega življenja za necepljene, je vlada že ukrep delnega lockdowna sprejela “s težkim srcem”.

Podrobnosti o novih ukrepih, kamor bi sodilo popolno zaprtje javnega življenja v posameznih avstrijskih deželah, bodo pristojni sporočili tekom današnjega ali prihodnjih dni.

Možnost uvedbe obveznega cepljenja

Minister za zdravje Wolfgang Mückstein iz stranke Zelenih je sicer naklonjen uvedbi policijske ure, a je avstrijski kancler Schallenberg njegov predlog zavrnil. V vladajoči Avstrijski ljudski stranki (ÖVP) se namreč bojijo, da bi z uvedbo ukrepov, ki bi omejili gibanje v nočnem času, dosegli nezaželene učinke ter bi se prebivalci, ki se še niso cepili ali se še niso odločili za poživitveni odmerek, iz upora proti vladajočim odločili drugače.

Kljub temu pa v avstrijski vladi pogovori o možni uvedbi obveznega cepljenja še niso končani. Avstrijska epidemiologinja Pamela Rendi-Wagner je zaradi porasta okužb v celotni državi predlagala celo vsesplošno zaprtje države, ki bi veljalo vsaj dva tedna, ukrep pa bi sprejeli, če se v prihodnjih 48 urah stanje v državi ne bi bistveno izboljšalo. Obvezno cepljenje po mnenju epidemiologinje sicer ne bi pripomoglo k zamejitvi trenutnega širjenja okužb, vendar bi lahko prineslo želene dolgoročne učinke.

Alexander Schallenberg
Foto : PROFIMEDIA