in

V Avstriji se končuje zaprtje države, o ukrepih odslej odločajo zvezne dežele

V Avstriji se izteka tritedensko zaprtje javnega življenja, ki je veljalo tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike. O sproščanju ukrepov bodo odločale posamezne zvezne dežele, za zdaj so se dogovorili zgolj o ‘minimalnih standardih’. Javno življenje pa se bo odpiralo zgolj za cepljene in prebolevnike.

V soboto se v Avstriji izteka tritedensko zaprtje javnega življenja zaradi pandemije, ki je veljalo za vse, tudi cepljene proti covidu-19 in prebolevnike. A posamezne zvezne dežele se bodo sproščanja omejitev očitno lotile z različnim tempom, po današnjem vrhu pri avstrijskem kanclerju Karlu Nehammerju poročajo avstrijski mediji.

– V deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko bo od nedelje naprej znova odprto vse.
– V deželah Spodnja Avstrija, Solnograška in Štajerska se bodo gostinski lokali in prenočitveni objekti znova odprli šele 17. decembra.
– Zgornja Avstrija medtem do tega datuma še ohranja zaprtje.
– Na Dunaju naj bi se gostinski lokali in hoteli odprli 20. decembra, kot je že bilo napovedano.
– Na Koroškem še ni padla odločitev, kako bodo ukrepali v prihodnje, napovedana je za četrtek.

O ukrepih odslej odločajo posamezne države, skupaj dogovorili zgolj ‘minimalne standarde’

Na zvezni ravni so bili, kot je na novinarski konferenci pojasnil Nehammer, določeni ‘minimalni standardi’ in ti deželam dovoljujejo, da po sobotnem izteku zaprtja znova odprejo vsa področja javnega življenja – trgovine, storitvene dejavnosti, kot so frizerji, gastronomijo, turizem, kulturo in šport. Seveda le za cepljene in prebolele ter ob spoštovanju zaščitnih ukrepov. Posamezne zvezne dežele pa, če tako presodijo, lahko ukrepajo strožje in nekatere so se za to že odločile.

V notranjih prostorih bodo sicer tako množični dogodki z do 2000 udeleženci dovoljeni, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitnih mask tipa FFP2. Pogoj PC in maske FFP2 bodo obvezni tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem bo dovoljenih do 4000 obiskovalcev. Če na prireditvi ni določenih sedišč, bo dovoljenih največ 25 udeležencev.

Avstrija
Foto : Lukas Barth/REUTERS

Za necepljene, ki covida-19 niso preboleli, se zaprtje nadaljuje

Science Mamas' Vaccine Forum
italijanski vojaki, Janez Poklukar

Gostinski lokali so lahko medtem odprti do najkasneje 23. ure, nočni lokali ostajajo zaprti, je pojasnil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC, zaščitne maske pa niso obvezne zgolj pri neposrednem izvajanju športnih aktivnosti. To velja tudi za fitnese.

Za necepljene, ki covida-19 niso preboleli, se zaprtje medtem nadaljuje, so bili jasni udeleženci današnjih pogovorov na Dunaju, člani zvezne vlade in voditelji posameznih dežel.