in

V Ally Pallyju za naslov prvaka Smith in van Gerwen

Bo Michaelu Smithu v tretjem finalnem nastopu le uspelo postati prvič svetovni prvak? Od zadnjega naslova Phila Taylorja leta 2013 je od Angležev v Ally Pallyju slavil le Rob Cross leta 2018. Foto: EPA

V polfinalu nista imela pretiranih težav. Nekoliko bolj se je moral za uspeh potruditi Michael Smith, ki je Nemca Gabriela Clemensa po tesnem začetku premagal s 6:2 v nizih. Šest nizov je odločila zadnja peta igra, v ključnih trenutkih pa je bil Smith, doslej dvakratni finalist SP, bolj natančen. Njegovo povprečje treh puščic je znašalo 101,85 točke, medtem ko je Clemens ob prvem polfinalnem nastopu katerega od nemških tekmovalcev igral 96,98.

Drugi polfinale je bil še bolj enostranski. Michael van Gerwen, trikratni svetovni prvak v letih 2014, 2017 in 2019, je imel tretje najvišje povprečje v zgodovini polfinalov. Dvoboj proti Belgijcu Dimitriju Van Den Berghu (96,46) je končal s 108,28 točke ob zanesljivi zmagi s 6:0 v nizih.

Četrti na jakostni lestvici profesionalnega združenja igralcev Smith in tretjeuvrščeni van Gerwen sta se v finalu SP enkrat doslej že pomerila. Pred štirimi leti je Nizozemec slavil s 7:3 in takrat zadnjič postal prvak. Smith je v finalu igral tudi lani, ko je izgubil proti Škotu Petru Wrightu. Za 33-letnega Nizozemca bo to šesti nastop v finalu.

Zadnji obračun v Alexandra Palaceu, ki je ljubkovalno v Londonu in po svetu kličejo Ally Pally, bo na sporedu drevi ob 21. uri, zmagovalec pa bo v žep pospravil kar pol milijona funtov oz. 565.000 evrov. Poraženec bo prejel skoraj 226.000 evrov, poraženca v polfinalu pa sta domov odšla s 113.000 evri.

Svetovno prvenstvo v pikadu ob prelomu koledarskega leta v Londonu poteka vse od leta 1994. Največ naslovov v zgodovini ima Anglež Phil Taylor (14), sledi mu že van Gerwen s tremi.