in

Uradna valuta na Hrvaškem je zdaj evro, menjava kun v Sloveniji mogoča le še nekaj mesecev

Foto: Hrvatska narodna banka

Prva dva tedna bo na Hrvaškem veljal dvojni obtok, kar pomeni, da kupci blago in storitve lahko plačujejo s kunami ali evri, vračilo denarja pa je mogoče le v evrih. Po koncu tega obdobja bo evro postal edino uradno plačilno sredstvo na Hrvaškem.

Prva sta evre na bankomatu že ponoči dvignila finančni minister Marko Primorac in guverner hrvaške centralne banke Boris Vujčić. Hrvaški premier Andrej Plenković pa bo na Trgu bana Jelačića v prestolnici odpeljal na kavo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter račun poravnal s kovanci za evro.

Sorodna novica
Evropska unija določila menjalni tečaj: 7,5 kune za evro

V Sloveniji menjava kun mogoča le še nekaj mesecev

Zamenjava kun bo v Sloveniji mogoča v prvih mesecih leta, nato jo bo mogoče opraviti le še na Hrvaškem. Banke na Hrvaškem bodo kune za evre po fiksnem tečaju 7,53450 kune za en evro menjale še celotno leto 2023. Menjava bo možna tudi na enotah hrvaške finančne agencije (Fina) in v poslovalnicah hrvaške pošte. Hrvaška centralna banka bo kovance menjala do konca leta 2025, bankovce pa brez omejitve.

V NLB-ju bodo kune odkupovali do konca marca po odkupnem tečaju banke. Menjajo le bankovce. Zneski za menjavo niso omejeni, vendar strankam svetujejo, naj vse večje zneske gotovine za menjavo naročijo vnaprej.

Tudi v Novi KBM zneski za zamenjavo niso omejeni, sprejemali bodo bankovce v hrvaški valuti do konca junija z možnostjo podaljšanja tega roka. Kljub temu strankam svetujejo, da menjavo v evre opravijo pred koncem tega leta.

V NLB in banki Addiko so stranke opozorili, da se od danes nakazila in plačilni nalogi na Hrvaško v hrvaških kunah ne bodo izvajali. Vsi morebitni plačilni nalogi v kunah, vneseni z datumom plačila v letu 2023, bodo tako samodejno zavrnjeni. Prilive na račune v tej valuti so izvajali z datumom valutacije do 30. decembra, zadnji rok za oddajo plačil v tej valuti pa je bil 28. december.

SKB banka, Intesa Sanpaolo Bank in Gorenjska banka so bankovce hrvaške valute odkupovale le do konca leta 2022. Medtem je Unicredit banka Slovenije bankovce v poslovalnicah menjala le do sredine decembra.

Menjava kun v evre je sicer možna tudi v menjalnicah.

Banka Slovenije bo na svoji blagajni menjala bankovce kun brez provizije od danes do 28. februarja letos. Ne bo pa možna menjava kovancev in bankovcev starejših serij. Vsota, ki jo bo lahko zamenjal posameznik, je omejena na skupni znesek 8000 hrvaških kun na dan, so opozorili v slovenski centralni banki.

Omejitve na bankomatih na Hrvaškem

Zaradi prilagoditve na izplačevanje gotovine v evrih na Hrvaškem do 15. januarja ne bodo ves čas delovali vsi bankomati. Prve tri mesece bodo bankomati sicer izdajali samo bankovce za 10 in 20 evrov, od aprila dalje pa tudi po 50. Bankovce za sto evrov bodo izdajali samo bankomati, za katere bodo v bankah ocenili, da je za to potreba.