in

Tudi Avstralija bo izvedla diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu

Foto: EPA

Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da odločitev Canberre temelji na nestrinjanju s Kitajsko glede številnih vprašanj, od avstralske zakonodaje o vmešavanju tujih držav do nedavne odločitve o nakupu podmornic na jedrski pogon.

Navedel je tudi kršitve človekovih pravic v kitajski pokrajini Sinkiang in zamrznitev ministrskih stikov med Pekingom in Canberro.

Kitajska obsodila ameriški diplomatski bojkot iger in napovedala povračilne ukrepe

Športniki se bodo zimskih olimpijskih iger udeležili,” je bil jasen. Na igrah v Pekingu, ki se bodo začele 4. februarja, naj bi nastopilo približno 40 avstralskih športnikov.

S kitajskega veleposlaništva v Avstraliji so se na odločitev odzvali z besedami: “Gore ne morejo ustaviti reke pred izlivom v morje. Uspeh Avstralije v Pekingu na zimskih olimpijskih igrah bo odvisen od uspeha avstralskih športnikov, ne od udeležbe avstralskega diplomatskega vrha ali politične drže določenih avstralskih politikov.”

Krivdo za trenutne odnose med državama pa so pripisali Avstraliji, poroča BBC.

Kitajska očita ZDA kršitev politične nevtralnosti v športu

Avstralija se je tako pridružila ZDA, ki so se prve odločile za to potezo. Kot razlog so navedle teptanje in kršitve človekovih pravic na Kitajskem. Diplomatski bojkot pomeni, da se člani administracije, ameriški uradniki, ne bodo udeležili zimskih olimpijskih iger, ki bodo od 4. do 20. februarja naslednje leto potekale na Kitajskem.

Kitajske oblasti so ameriški diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu obsodile in pozvale Washington, naj se politika ne vpleta v šport.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžan pa je ZDA obtožil rušitve “politične nevtralnosti v športu” ter tega, da je napovedani diplomatski bojkot “osnovan na lažeh in govoricah“.