in

Tokrat Granerud malo močnejši, a Lanišek verjame, da bo že na Bergislu drugače

Anže Lanišek se bori za odmevno uvrstitev na 71. novoletni turneji. Foto: EPA

Sorodna novica
Granerud znova najboljši, Lanišek v leto 2023 skočil z drugim mestom

Norvežan je bil na nemški olimpijski skakalnici najboljši v obeh serijah, skupno pa za 6,4 točke premagal Domžalčana. Je na odlični poti, da osvoji zlatega orla, saj v seštevku prvega vrhunca zime vodi za več kot 26 točk. Lepo zalogo si je pred selitvijo v Avstrijo priskakal po zmagi na obeh preizkušnjah, v Nemčiji, toda ostaja previden.

Po tekmi je dejal, da je bil to “izjemen začetek novega leta”, vendar ničesar ne jemlje za samoumevno. “Tudi pred dvema letoma sem vodil po polovici turneje, pa sem nato izgubil zlatega orla,” se je spomnil Granerud, ki je na dobri poti, da prekine 16-letno norveško sušo na novoletni turneji. Zadnji tekmovalec iz domovine skakanja na smučeh, ki jo je osvojil, je bil leta 2007 Anders Jacobsen.

Zaključek tekme v Garmischu
 SKUPNI VRSTNI RED TURNEJE (2/4)   
                   
 1. H. E. GRANERUD   NOR   616,1
 2. D. KUBACKI     POL   589,3
 3. P. ŽYLA       POL   576,0
 4. A. LANIŠEK     SLO   564,7
 5. K. GEIGER      NEM   558,5
 6. A. WELLINGER    NEM   558,3
 7. D. TSCHOFENIG    AVT   554,2
 8. K. STOCH      POL   548,8
 9. L. KOS       SLO   541,7
10. S. KRAFT      AVT   541,5
...                  
17. T. ZAJC       SLO   503,7
26. P. PREVC      SLO   346,6
29. Ž. JELAR      SLO   335,1
30. D. PREVC      SLO   331,3

Granerud, ki je s 16 zmagami za svetovni pokal že norveški rekorder, je pred dvema sezonama, ko je pozneje dvignil veliki kristalni globus, že vodil na turneji ob selitvi v Avstrijo. Tedaj je imel sicer le štiri točke prednosti pred Nemcem Karlom Geigerjem, oba pa sta potem boj za zlatega orla izgubila že v Innsbrucku s ponesrečenima prvima skokoma. Na koncu se je skupne zmage veselil Poljak Kamil Stoch, Granerud pa je končal na četrtem mestu, vsega 0,4 točke za Kubackim.

Poljak, ki je turnejo dobil pred tremi leti, ima dobrih 13 točk prednosti pred tretjim rojakom Piotrom Žylo, skoraj 25 pa pred Laniškom, ki se je z odlično predstavo v Garmisch-Partenkirchnu, kjer se je zbralo 20.000 gledalcev, torej vrnil v boj za oder za zmagovalce. “Malo sem dal iz sebe Oberstdorf,” je povedal za TV Slovenijo, potem ko je pristanku v finalu sledil krik zadovoljstva. Pod Senčno goro je bil deseti, kar je druga najslabša uvrstitev v tej zimi, na deseti tekmi sezone pa je že sedmič skočil na stopničke.

“Lepo sem znova skakal. Danes je bil Granerud malo močnejši, a verjamem, da bo že v Innsbrucku drugače,” je samozavestno nadaljeval trenutno najboljši slovenski skakalec, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala na drugem mestu, za 20 točk pa je zmanjšal zaostanek za Kubackim, ki zdaj znaša 88 točk. Znova je dokazal, da se je po slabšem nastopu sposoben zelo hitro pobrati: “Kot vedno ponavljam, je podpora, ki jo imam, fenomenalna. Nedvomno je potem lažje funkcionirati. Hvaležen sem, da sem v položaju, kot sem, da tudi lahko napadam.”

Skok Laniška v prvi seriji Garmischa

“V prvi seriji sem mislil, da bo šel še dlje. Imel je zahtevne razmere. Naredil je enega boljših skokov to sezono. Tudi drugi je bil zelo lep. Vrhunsko je opravil nalogo,” je nastop Laniška komentiral glavni slovenski trener Robert Hrgota. Tretja postaja turneje je Innsbruck. Lanišek je bil pred dvema letoma na Bergislu že drugi. Na Tirolskem bo tretja tekma turneje v sredo, v petek pa se bo končala v Bischofshofnu.

“Po obeh Anžetovih skokih sem se poveselil. Naredil je tako, kot zna. Veseli me, da mu je uspelo. Mogoče je bil po točkah malce dlje od prvega, a vseeno zelo blizu, če bi se še kaj poklopilo, bi lahko tudi zmagal. Veseli nas, da je nazaj in skače dobro. Tudi Lovro Kos in Timi Zajc (13. in 14. mesto, op. a.) sta v drugi seriji opravila dobra skoka. Mogoče ju je manjša napaka v prvi stala deseterico. Ti trije res dobro funkcionirajo, kar me veseli. So v dobrem ritmu in lahko stopnjujejo. Obe skakalnici, ki sledita, sta jim všeč. Preostali trije so bližje, kot trenutno kažejo rezultati. Verjamem, da bodo to pokazali že v Innsbrucku,” je za TV Slovenija dodal Hrgota.

Lanišek se po drugem mestu v Garmischu veseli avstrijskega dela turneje