in

Svetovni dan boja proti aidsu: najpomembnejše zgodnje odkrivanje

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Za zaustavitev svetovne pandemije je še vedno najpomembnejše testiranje na okužbo s HIV in s tem zgodnejše odkrivanje, ki vpliva na boljše izide zdravljenja ter omejuje prenos okužbe.

Po svetu je lani živelo 38,4 milijona ljudi, okuženih z virusom HIV, od teh se jih je 28,7 milijona zdravilo z antiretrovirusno terapijo. Za posledicami aidsa je lani umrlo 650.000 ljudi. Na novo pa se je z virusom HIV okužilo 1,5 milijona oseb, kažejo zadnji podatki programa Združenih narodov za boj proti HIV in aidsu (UNAIDS). Okoli šest milijonov ljudi ni poznalo svojega statusa.

Za zaustavitev svetovne pandemije je še vedno najpomembnejše testiranje na okužbo s HIV in s tem zgodnejše odkrivanje, ki vpliva na boljše izide zdravljenja ter omejujeta prenos okužbe. Ključna je tudi varna spolnost in pravilna uporaba kondoma. Okužba s HIV je za zdaj še neozdravljiva, vendar je z zgodnjim odkrivanjem okužbe in sodobnim zdravljenjem možno dolgoročno preprečevati, da okužba napreduje v resna obolenja.

Na svetu pa še vedno obstajajo neenakosti pri dostopu do najosnovnejših storitev, kot je dostop do testiranja, zdravljenja in kondomov. Mlade ženske v Afriki so še vedno nesorazmerno prizadete zaradi virusa HIV, medtem ko je pokritost z zanje namenjenimi programi še vedno premajhna, kažejo podatki UNAIDS, ki pod sloganom Equalize (Izenačiti!) letos poziva k ukrepanju in zmanjšanju razlik med med svetovnim jugom in severom.

Za odpravo neenakosti, ki ovirajo napredek, je ključna uvedba praktičnih ukrepov, ki bodo pomagali odpraviti aids, med drugim zagotovitev večje razpoložljivosti storitev za zdravljenje, testiranje in preprečevanje okužbe z virusom HIV, več finančnih sredstev, sprejem boljših zakonov in praks za odpravljanje stigmatizacije in izključenosti ljudi, ki živijo s HIV in boljša izmenjava tehnologije, ki bo omogočila enakopraven dostop do najboljših znanstvenih dognanj o virusu, je sporočila informacijska služba Združenih narodov na Dunaju.

Unicef medtem opozarja, da je v zadnjih treh letih zaradi pandemije covida-19 in drugih globalnih kriz napredek pri preprečevanju in zdravljenju okužb z virusom HIV pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah skoraj v celoti obtičal na mrtvi točki. Kljub temu da otroci in mladostniki predstavljajo le sedem odstotkov vseh ljudi, okuženih z virusom HIV, so leta 2021 predstavljali 17 odstotkov vseh smrti, povezanih z aidsom, in 21 odstotkov novih okužb s HIV. Skupno število otrok z virusom sicer upada, razlika med zdravljenimi otroki in zdravljenimi odraslimi pa še vedno narašča, opozarja Unicef.

Dolgoročni trendi kljub vsemu še naprej ostajajo pozitivni. Nove okužbe s HIV pri otrocih starih do 14 let, so se med letoma 2010 in 2021 zmanjšale za 52 odstotkov, nove okužbe med mladostniki pa za 40 odstotkov. Podobno je tudi delež zagotovljenega doživljenjskega protiretrovirusnega zdravljenja nosečnic, okuženih s HIV, v enem samem desetletju zrasel s 46 odstotkov na 81 odstotkov, kažejo podatki Unicefa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.