in

Svetovalec Zelenskega razkril število umrlih ukrajinskih vojakov

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je v četrtek zvečer razkril, koliko vojakov je Ukrajina izgubila na bojiščih. Podatkov o izgubah v vojaških vrstah sicer ne ruska ne ukrajinska stran ne razkrivata radi.

Od začetka ruske invazije je bilo v devetih mesecih ubitih od 10.000 do 13.000 ukrajinskih vojakov, je v četrtek zvečer sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Kot je zatrdil, to potrjujejo uradni podatki generalštaba ukrajinske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Podoljaka za ukrajinsko televizijo Channel 24 bo predsednik Volodimir Zelenski sicer uradne podatke o številu žrtev javnosti razkril, “ko bo prišel pravi trenutek za to”.

Podoljak je medtem po poročanju britanskega BBC dejal, da je bilo na ruski strani ubitih že do 100.000 ruskih vojakov, od 100.000 do 150.000 pa naj bi bilo ranjenih, pogrešanih ali nezmožnih vrniti se na bojišče. Pogosto objavljanje in komentiranje števila umrlih na nasprotni strani je treba razumeti kot del informacijske vojne.

Natančnega in resničnega števila žrtev med svojimi vojaki obe strani ne razkrivata pogosto, skupno število umrlih vojakov pa skušajo oceniti tudi v tujini. Novembra je načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley izjavil, da je bilo v Ukrajini od začetka ruske invazije ubitih ali ranjenih več kot 100.000 ruskih vojakov ter da so izgube po vsej verjetnosti podobne na ukrajinski strani.

Da je bilo doslej ubitih in ranjenih okoli 100.000 ukrajinskih vojakov, je ta teden dejala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Obe strani prav tako v svojih poročilih skušata minimizirati svoje izgube in tako preprečiti padec morale med svojimi vojaki. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je septembra dejal, da je bilo v bojih v Ukrajini ubitih 5937 ruskih vojakov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.