in

Stoltenberg: Putin mora končati vojno z umikom iz Ukrajine

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na novinarski konferenci pred zasedanjem ministrov za obrambo spregovoril o vojni v Ukrajini. “Ukrajina ima zagon in še naprej niza pomembne zmage, medtem ko se Rusija vse bolj zateka h grozljivim in nediskriminatornim napadom na civiliste in kritično infrastrukturo,” je med drugim povedal po navedbah BBC. Ministri držav zveze Nato bodo med drugim razpravljali tudi o krepitvi zalog orožja in zaščiti kritične infrastrukture.

Če bo ruski predsednik Vladimir Putin zmagal v vojni v Ukrajini, bo to “predstavljalo grožnjo tudi za vse nas”, je pred zasedanjem obrambnih ministrov Nata povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Zato bodo članice še naprej nudile podporo Ukrajini, pri čemer morajo okrepiti tudi lastne zaloge orožja. O tem bodo govorili ministri.

“Če Putin zmaga, to ne bo samo poraz za Ukrajino, ampak tudi poraz in nevarnost za vse nas. Ker bo svet bolj nevaren, mi pa bomo bolj ranljivi za nadaljnjo rusko agresijo,” je pred sredinim začetkom dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov Nata povedal generalni sekretar zavezništva.

Zaveznice morajo zato še naprej nuditi podporo Ukrajini, pri čemer pa se praznijo tudi njihova skladišča z vojaško opremo in orožjem, je dejal Stoltenberg.

“Zato zdaj razpravljamo, kako okrepiti proizvodnjo, da bi ponovno napolnili skladišča z opremo in še naprej pomagali Ukrajini,” je pojasnil. Na zasedanju ministrov za obrambo v sredo in četrtek pričakuje odločitev o tem, kako uporabiti Natov proces načrtovanja, da bi okrepili proizvodnjo vojaške opreme.

Ministri, med njimi slovenski obrambni minister Marjan Šarec, bodo sicer v sredo z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom razpravljali tudi o tem, kakšno pomoč še potrebuje Ukrajina.

Ministri tudi o zaščiti kritične infrastrukture

“Naše sporočilo je jasno. Nato bo Ukrajini stal ob strani, dokler bo treba. Putin je začel to vojno in jo mora končati z umikom iz Ukrajine,” je poudaril Stoltenberg, ki je prav tako ocenil, da je Ukrajina v vojni z Rusijo dobila zagon.

Sputnik/Gavriil Grigorov/REUTERS

Povedal je še, da so Putinove grožnje z uporabo jedrskega orožja nevarne in neodgovorne, in poudaril, da jedrske vojne ne more zmagati nihče. Raketne napade, ki jih Rusija v teh dneh izvaja v Ukrajini, pa je označil za znak šibkosti.

Po njegovih besedah Nato pozorno spremlja ruske jedrske sile, pri čemer niso zaznali sprememb v ruskem ravnanju. Vendar pa ostajajo pozorni.

Kot je napovedal generalni sekretar, bo Nato prav tako izvedel letne vaje jedrskega odvračanja – njihova odpoved bi namreč poslala Moskvi “napačen signal”. Dodal je, da je Natova vojaška moč najboljši način za preprečevanje stopnjevanja napetosti z Rusijo, navaja tiskovna agencija Reuters.

Na zasedanju bodo ministri po besedah generalnega sekretarja Nata govorili tudi o zaščiti kritične infrastrukture, potem ko sta bila plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju tarča sabotaže. Prav tako je na novinarski konferenci poudaril, da bi Nato na vsak napad na “infrastrukturo, kritično za zavezništvo” naletel na “enoten in odločen odgovor”.

Ob tem je povedal, da je Nato po incidentih na plinovodih že podvojil svojo prisotnost v Baltskem morju. Tam je tako več kot 30 ladij, pa tudi letalske in podmorske zmogljivosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.