in

Stojnice odprte, a kako dolgo? Najemnike je že obiskalo več inšpektorjev

Po tem, ko je podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnica zaobšlo vladni odlok in so se gostinci vrnili na Pogačarjev trg, so stojnice tudi danes odprte. Najemnike je včeraj obiskalo več inšpektorjev, ki naj bi jih opozorili na kršitev odloka in napovedali, da se bodo danes vrnili. “Bomo videli,” pravi eden od najemnikov David Šestič in pove, da od občine v primeru zaprtja pričakujejo delno znižanje najemnine. Vodja vladne skupine za covid-19 Mateja Logar meni, da bi moral vladni odlok ostati takšen, kot je.

Najemniki deseterice gostinskih stojnic na Pogačarjevem trgu danes pričakujejo odločitev, ali bodo lahko ohranili dejavnost. Po tem, ko je vlada v petek z odlokom prepovedala prodajo hrane in pijače na stojnicah božičnih sejmov, je včeraj ljubljanska občina sporočila, da je občinsko podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) vključilo gostince na Pogačarjevem trgu v sistem tržnične prodaje. S tem je zaobšlo vladni odlok, ki je prepovedal samo sejemske hišice, ne pa tudi delovanja tržnic.

Gostinci so včeraj zgodaj popoldne odprli stojnice in delali do 22. ure.

Stari pisker

Obisk inšpektorjev in policije

Že včeraj so jih obiskali policija in inšpektorji. “Pri nas so se zvrstili policija, tržna inšpekcija, inšpektorji Finančne uprave RS,” nam je povedal eden od najemnikov hišic David Šestič.

Kot je pojasnil, so inšpektorji obiskali vse stojnice, jih opozorili, da kršijo odlok in napovedali, da jim bodo danes, če bodo stojnice spet odprte, spisali globo.

Po besedah Šestiča je eden od inšpektorjev v zapisnik napisal, da gre za stojnice, postavljene v okviru decembrskega sejma, zato gostinci zapisnika niso podpisali. Sami namreč delujejo v okviru tržnične dejavnosti.

Danes so se stojnice spet odprle, najemniki pa čakajo navodila LPT, s katerim so podpisali dogovor o tržnični prodaji. V primeru, če bodo morali zapreti, pričakujejo delno znižanje najemnine, nam je dejal Šestič.

Direktor podjetja LPT Andrej Orač je za 24UR ZVEČER sicer dejal še, da razmišljajo o širitvi tržnične prodaje na druge lokacije po mestu, kjer je to mogoče.

Gostinec David Šestič o inšpekcijskih nadzorih:

Bo v primeru zaprtja najemnina nižja?

O povračilu dela najemnin je še preuranjeno govoriti, saj še vedno ni jasno, če je oziroma bo prepoved obratovanja veljala do konca meseca,” pa so nam glede zmanjšanja najemnin v primeru, da stojnice zaprejo, dejali na ljubljanski občini, ki je ustanoviteljica Javnega holdinga Ljubljana, del tega pa je tudi podjetje LPT.

Župan Zoran Janković je sicer včeraj dejal, da je občina ceno najema pripravljena znižati, če obratovanje hišic ne bo možno. Po besedah občine so o tem obveščeni tudi sami najemniki.

Gostinec David Šestič o pogodbenih razmerjih z LPT:

Logar: Svetujem, da odlok ostane tak kot je

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je nad potezo Ljubljane razočarana. Na vprašanje, ali so jo z občine ali podjetja LPT, ki sta bila kritična do njenih razlag odloka, kontaktirali s kakšnim vprašanjem ali pobudo, je dejala, da ne. “Žalostno je, da takole iščejo luknje v odlokih,” je dejala in izrazila razočaranje nad odločitvijo ljubljanske občine.

Na vprašanje, ali bi lahko ureditev spremenili tako kot predlagajo gostinci – da bi tudi na sejmih omogočili prodajo hrane in pijače pod pogojem upoštevanja pogoja PCT in razdalj med mizami ter drugih epidemioloških priporočil -, je dejala, da je v Sloveniji “upoštevanje priporočil pod vsakim nivojem”. Dodaja, da slovenska ureditev božičnih sejmov ni posebna, da imajo to v veliko evropskih državah. “Marsikje nimajo božičnih sejmov, tudi, če jih imajo, pa sta hrana in pijača prepovedani. Tam je na kupu veliko ljudi, nošenje mask pa ob uživanju hrane in pijače ni mogoče.”

Po njenem mnenju bi moral trenutni odlok ostati takšen, kot je.