in

Štiri leta zapora za odstavljeno voditeljico Mjanmara

Odstavljena voditeljica Mjanmara Aung San Suu Kyi je bila obsojena na štiri leta zapora, poroča BBC. To je le prva v nizu sodb, ki bi jo v zaporu lahko zadržale do konca življenja.

Voditeljica Mjanmara Aung San Suu Kyi je bila spoznana za krivo spodbujanja nestrinjanja in kršenja covidnih ukrepov in bila obsojena na štiri leta zapora, poroča BBC.

Zoper nekdanjo voditeljico Mjanmara, ki je bila odstavljena, ko je vojaška hunta 1. februarja strmoglavila civilne oblasti v državi, je sicer vloženih enajst obtožb. Aung San Suu Kyi je vse zanikala.

Razen kratkih nastopov na sodišču je o njej v teh časih malo videnega ali slišanega. Za zdaj še ni znano, kdaj jo bodo prepeljali v zapor (če sploh).

V zaporu morda do konca življenja

Skupno enajst obtožnic nekdanji voditeljici očita zelo različna kazniva dejanja: od spodbujanja javnih nemirov ter kršitev zakona o državnih skrivnostih do kršitev zakonov o naravnih nesrečah in nezakonitega uvoza voki-tokijev, prejemanja nezakonitih plačil v zlatu in gotovini ter kršenja zakona o državnih skrivnostih, ki izvira še iz kolonialne dobe.

To je tako le prva v nizu sodb, ki bi jo skupaj v zaporu lahko zadržale do konca življenja.

Predstavnik novoustanovljene vlade nacionalne enotnosti, ki jo sestavljajo prodemokratične osebnosti in nasprotniki državnega udara, je za BBC povedal, da je Suu Kyi težko. “Ni v redu … vojaški generali zanjo pripravljajo 104 leta zaporne kazni. Želijo, da umre v zaporu,” je dejal po poročanju BBC.

75-letna Nobelova nagrajenka za mir je v priporu od začetka februarja, ko je oblast v Mjanmaru prevzela hunta.

Oznake