in

Štart Gira na Madžarskem: dva dneva v Budimpešti, tretji dan na Blatnem jezeru

Tako prva kot druga etapa Gira 2022 se bo začela na Trgu junakov (Hősök tere) v središču Budimpešte. Večino monumentalnih spomenikov na največjem trgue madžarske prestolnice je delo kiparja György Zala, rojenega v Lendavi. Foto: RCS Sport

Potem ko je koronavirusna pandemija spomladi 2020 odnesla predvideni veliki štart rožnate dirke na Madžarskem, se bo z dvoletno zamudo Grande Partenza le odvila pri vzhodnih sosedih, ki naj bi za to prireditelji RCS Sport odšteli med 8 in 10 milijonov evrov.

“Upamo, da se bo epidemija unesla do prihodnje pomladi, in bo Grande Partenza pomagala znova zagnati turizem. To je velika priložnost za Madžarsko, pri čemer lahko turizem in kolesarstvo promovirata zdrav način življenja,” je na uradni predstavitvi poudaril vladni komisar Marisz Rovesz.

Madžarska bo maja drugo leto postala enajsta država, ki bo gostila

Madžarska bo maja drugo leto postala enajsta država, ki bo gostila “Grande Partenza” dirke po Italiji. Foto: RCS Sport

Za uvod na višegradski grad

Štirinajstič v zgodovini se bo Dirka po Italiji začela na tuje, prvič po letu 2018 in Izraelu. Pandemski odlog štart na Madžarskem je prinesel tudi dodatni dan odmora, zaradi česar se bo 105. kolesarski krog po Italiji začel v petek, 6. maja.

Vožnja na čas do budimskega gradu

Uvodna etapa se bo odvila med Budimpešto in Višegradom (195 km), ravninski dan se bo zaključil s petkilometrskim vzponom do zgodovinskega gradu nad Višegradom, kjer bodo v poletni rezidenci kralja Matija Korvina (madžarsko Hunyadi Mátyás) podelili prvo rožnato majico. Sobotna 2. etapa 7. maja prinaša kratek 9,2 km kronometer po ulicah madžarske prestolnice, pri čemer se bo zaključilo z 1,2 km vzponom (z maksimalnim naklonom 14 odstotkov) na budimski gradu in trdnjave, ki bdita nad Budimpešto.

Za konec šprint ob Blatnem jezeru

Letos se mi je zgodila najbolj vznemirljiva stvar v karieri – nosil sem rožnato majico. Maja drugo leto bodo tudi moji rojaki lahko občutili del tega vznemirjenja.

Madžarski kolesar Attila Valter

Nedeljska 3. etapa bo potekala 8. maja med Kaposvarjem in Balatonfüredom oziroma Blatnim jezerom (201 km), namenjena pa bo šprinterjem. Na 69. km bo leteči cilj v Veliki Kaniži (Nagykanizsa), ki leži 50 km od Slovenije. V ponedeljek, 9. maja, bo sledil prvi od treh prostih dneh in čas za polet proti Italiji, kjer se bo dirka nadaljevala na Siciliji.

Preostanek predstavitve od ponedeljka do četrtka

Dirka po Italiji znova v Sloveniji ‒ tokrat v Kobaridu in Posočju v petek, 27. maja 2022

Kot smo na MMC že poročali pred časom, bo 105. Dirka po Italiji proti koncu znova zavila tudi v Slovenijo. V petek, 27. maja, bo v okviru 19. etape šla rožnata dirka po Posočju mimo Kobarida na zahtevni vzpon na Kolovrat in nato v Beneško Slovenijo ter predvidenim ciljem na romarskem svetišču Stara Gora nad Čedadom (Castelmonte).

Prireditelji Gira so se predstavitve trase za leto 2022 lotili nekoliko drugače. Danes so predstavili začetek na Madžarskem, v ponedeljek bodo obelodanili šprinterske etape, dan kasneje razgibane, naslednjo sredo še gorske trase, 11. novembra pa prizorišče zaključka dirke (Verona z Areno).

Galerija: Prerezi in zemljevidi uvodnih treh etap 105. Dirke po Italiji, ki se bodo odvile na Madžarskem