in

Srbska premierka komunicirala z Rio Tintom, a za vse krivi nekdanjo oblast

Srbske oblasti se zelo trudijo dokazati, da spremembe zakona o razlastitvi nimajo nobene povezave s projektom Rio Tinta, prav tako, da je za delovanje te družbe v Srbiji odgovorna izključno prejšnja vlada. Vendar je zdajšnja vlada leta 2017 z Rio Tintom podpisala memorandum o sodelovanju, srečanja z vodilnimi v družbi pa se je leta 2018 v Londonu udeležila tudi premierka Ana Brnabić. Dogovorili so se za skupno delo pri projektu v sklopu takrat oblikovane delovne skupine za Jadar.

“Ljudi je strah zaradi rudnika in frustrirajoče je, da Rio Tinto ni najbolje sodeloval z njimi,” je povedala srbska premierka Ana Brnabić o Rio Tintu. A pred tremi leti, med delovnim obiskom v Združenem kraljestvu, se je prav ona zavezala, da bo komunicirala s tem podjetjem.

“Dogovorjena so četrtletna srečanja z rudarskim konglomeratom Rio Tinto,” je pred tremi leti poročal RTS. Brnabić je leta 2018 v Londonu dejala: “Torej, skupaj z direktorji Rio Tinta se bom osebno vključila v nadaljnjo uresničitev tega projekta, da bi dosegli čim bolj pozitiven učinek.”

Učinek je bil v resnici pomanjkanje informiranosti ljudi, predvsem tistih, ki živijo v vaseh v okolici Loznice, čeprav je bila delovna skupina za Jadar ustanovljena pred letom dni. Predsednica te delovne skupine je ministrica Zorana Mihajlović, v njej pa sodelujejo tudi najožji sodelavci predsednika Aleksandra Vučića, predstavniki veleposlaništva in Svetovne banke.

Leta 2018 je bila premierka tudi v Loznici, kjer je pojasnjevala, kaj se je z Rio Tintom dogovorila za konec leta 2021.

“Danes sem tukaj, ker smo z družbo Rio Tinto zaključili pomembno fazo projekta Jadar. To je ogromen potencial, ne samo za Loznico in ta predel Srbije, ampak vso Srbijo. Upam in pričakujem – imamo delovno skupino za sodelovanje z Rio Tintom – da bomo ta predelovalni obrat začeli graditi konec leta 2021. To bo kemični obrat, narejen po najvišjih svetovnih okoljskih standardih. Stal bo približno 15 kilometrov od Loznice, kjer se bo proizvajalo in pridobivalo približno 10 do 12 odstotkov svetovnih zalog litija iz minerala jadarit,” je leta 2018 v Loznici povedala srbska premierka Brnabić.

Kako bo Rio Tinto to izvajal, kaj bo z ljudmi in naravo, premierka takrat ni pojasnila, zdaj pa pravi, da je treba biti previden. “Vi kot država, ko nekomu daste preiskovalno pravico, ste mu utrli pot, zato morate paziti, komu se dajejo preiskovalne pravice in na kaj se nanašajo. Nikoli na primer ne bi dali možnosti preiskave niklja,” je včeraj dejala.

Do protestov predsednica vlade ni dvomila o tej utrti poti pred skoraj dvema desetletjema, je pa v obeh svojih ekspozicijah napovedala, da bo to pot nadaljevala.

“Jadar je uvrščen med največja nahajališča litija na svetu, ki lahko zadovolji večino svetovnih potreb po tej rudi. Zato bo rudarjenje zagotovo v središču pozornosti srbske vlade,” je premierka dejala leta 2017. “Naš cilj je, da skupaj s partnerji iz Rio Tinta sklenemo strateško partnerstvo še z vsaj enim podjetjem, ki bo začelo proizvodnjo električnih baterij v Srbiji in/ali podjetjem, ki bo pri nas začelo proizvodnjo hibridnih in električnih avtomobilov,” pa je povedala leta 2020.

Avtorica: Žaklina Tatalović/N1 Srbija