in

Srbija – Švica 2:2 (polčas)

V živo

Prvi polčas je bil poln dogajanja, priložnosti in izjemno razburljiv Udaren je bil že začetek, ko je po zmedi v srbski obrambi do strela s sedmih metrov prišel Breel Embolo, s posredovanjem pa se je izkazal Vanja Milinković-Savić, ki je nato ubranil še poskus Granita Xhake, ko je ta prišel do odbite žoge. V minutah, ki so sledile, so bili podjetnejši in tudi nevarnejši Srbi. V 11. minuti je z razdalje močno sprožil Andrija Živković, ki pa je stresel le vratnico. Žoga se je nato od Aleksandra Mitrovića in Dušana Vlahovića odbila v naročje Gregorja Kobla, ki je v vratih zamenjal obolelega Yanna Sommerja.

Embolo ob koncu polčasa izenačil na 2:2

Srbi so nizali priložnosti, Švica pa je povedla. 20. minuta je tekla, ko je Ricardo Rodriguez prodrl po levi strani. Podal je v sredino, kjer je Strahinja Pavlović odbil, a le do Djibrila Sowa, ki je lepo na desni strani našel samega Xherdana Shaqirija. Član moštva Chicago Fire je streljal, žoga je zletela med nogama Pavlovića, se malce odbila in končala za hrbtom Vanje Milinkovića-Savića. Šest minut so orli potrebovali za izenačenje. Remo Freuler je izgubil žogo na sredini. Izbil mu jo je Filip Kostić, nato pa jo je v napad popeljal Dušan Tadić, ki je s predložkom z desne strani našel Aleksandra Mitrovića, ta pa je bil v svojem slogu natančen z glavo. To je bil že njegov osmi gol na zadnjih sedmih tekmah, sicer pa tretji na svetovnih prvenstvih.

Vlahović kaznoval napako švicarske obrambe

Nati je nevarno zapretil po pol ure v protinapadu, toda pravočasno je ob Shaqiriju posredoval Pavlović, ki je predtem zamudil. Pet minut zatem je Srbiji uspel preobrat. Shaqiri in Freuler se nista sporazumela in sta zapravila žogo. Do nje je prišel Tadić, ki jo je popeljal do kazenskega prostora. Srbski kapetan je s podajo iskal Vlahovića, posredoval je Freuler, a slabo izbil, tako da je napadalec Juventusa vseeno prišel do žoge, se odlično znašel in mimo Manuela Akanjia matiral Kobla. Švicarji so še v prvem polčasu izenačili na 2:2. Tekla je 44. minuta, ko je Shaqiri s podajo iz igre vrgel tri srbske igralce. Sow je prenesel igro na desno stran, kjer je pritekel Silvan Widmer, nato pa poslal izvrstno žogo pred vrata, kjer je srbsko obrambo prehitel Embolo in žogo pospravil v mrežo.

Aleksandar Mitrović z glavo izenačil na 1:1

Srbija in Švica sta se pomerili že pred štirimi leti v skupinskem delu v Rusiji, kjer je dvoboj dvignil veliko prahu zaradi slavja Xherdana Shaqirija, ki je skupaj z Granitom Xhako, še enim reprezentantom kosovskega rodu z dlanmi posnemal dvoglavega orla, simbol na albanski zastavi. Omenjena nogometaša sta tedaj zadela za zmago z 2:1, švicarsko mrežo pa je zatresel Aleksandar Mitrović. V skupini je bila najboljša Brazilija, napredovanje pa si je zagotovila še Švica.

Sorodna novica
Bodi režiser!

Tudi letos so te tri reprezentance skupaj v skupini, Švicarji pa so znova v boljšem položaju od Srbov. Nati tretjič zapored v osmino finala napreduje zagotovo z zmago, remi pa ji zadostuje, če Kamerunci na drugem srečanju ne premagajo Brazilcev oziroma Švicarji remizirajo z visokim izidom 83:3 in več), neukrotljivi levi pa slavijo za gol. Srbija, ki je proti Kamerunu zapravila dva gola prednosti, tako kot Švica pa klonila pred Brazilijo, mora dobiti zadnjo tekmo, ob tem pa afriški nogometaši na drugem dvoboju v skupini ne smejo ugnati Brazilije z enako razliko, kot bi slavili orli.

Po napadih Srbije Švico v vodstvo popeljal Shaqiri
12-02 (G) Serbia-Switzerland( id: 3854602), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-02 (G) Serbia-Switzerland( id: 3854602), Postave
12-02 (G) Serbia-Switzerland( id: 3854602), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Reprezentace Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Skupina G
1. Brazilija 2 2 0 0 3:0 6
2. Švica 2 1 0 1 1:1 3
3. Kamerun 2 0 1 1 3:4 1
4. Srbija 2 0 1 1 3:5 1