in

Srbija na ulicah, danes protesti v več kot 40 srbskih mestih

V organizaciji okoljevarstvenikov danes v več kot 40 srbskih mestih potekajo protesti zaradi zakona, ki že nekaj tednov močno razburja Srbijo. Gre za zakon o razlastitvi lastnikov zemljišč, na podlagi katerega bi avstralska korporacija Rio Tinto lahko začela aktivnosti, ki vodijo v odprtje rudnika litija na zahodu Srbije in v izkopavanje te dragocene rudnine, ki ji mnogi pravijo zlato 21. stoletja, saj je litij ena ključnih surovin v tehnološki dobi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić trdi, da zakona še ni podpisal. Je pa zaradi rudnika litija in Ria Tinta, Vučić zagotovo pod močnim pritiskom v Srbiji zadnjih nekaj tednov, današnji množični protesti na ulicah pa ga, pred volitvami prihodnje leto, verjetno lahko tudi skrbijo.

V več srbskih mestih so se danes zbrali protestniki, ki nasprotujejo spremembam zakona o razlastitvi, s katerim bi država razlastila lastnike zemljišč na zahodu Srbije, kjer pod zemljo ležijo velike zaloge litija, ki naj bi jih začela izkopavati avstralska korporacija Rio Tinto.

Tudi v BiH napovedali proteste

Okoljevarstveniki in nasprotniki zakona so pred tem že zagnali spletno peticijo, v kateri opozarjajo, da ne bodo dovolili, da bi srbska vlada v njihovem imenu uničila dolino reke Jadar kot tudi, da ne bodo dovolili onesnaženja vode. Kot so namreč poudarili, postopek ločevanja kemično stabilnega litija od jadarita vključuje uporabo koncentrirane žveplove kisline. Postopek pridobivanja bi potekal 20 kilometrov stran od reke Drine, onesnažena voda pa naj bi se vračala v reko Jadar. “Z izlivanjem onesnažene vode ne bi onesnažili zgolj porečjih v Srbiji, temveč tudi v drugih državah,” so dodali.

S tako množičnimi protesti se Vučić še ni srečal

Protest, ki se je začel ob 14. uri, se odvija v več kot 40 srbskih mestih. Na ulicah je na deset tisoče ljudi, ki blokirajo promet in izražajo nestrinjanje s spornim zakonom, pa tudi s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Današnji protesti so največji, ki jih je na predsedniškem položaju doživel Vučić in po mnenju poznavalcev niso povezani samo z izkopavanjem litija, temveč tudi z naraščajočim nasprotovanjem Vučićevemu režimu.

V Beogradu so protestniki blokirali več ulic in avtocesto pri odseku Sava center do Gazele. Na tamkajšnjem mostu so protestniki prižigali bakle in jih metali v prisotne pod nadvozom. Po poročanju nova.rs protestni shodi potekajo na skupno kar 52 lokacijah v Srbiji, med drugim tudi v Novem Sadu, kjer je izbruhnil večji pretep. Protesta se med drugim udeležujejo tudi srbski opozicijski politiki, med njimi Dragan Đilas. 

Rudnik litija v zahodni Srbiji, zaradi katerega so danes na ulicah srbskih mest protestniki, se razteza tudi v Bosno in Hercegovino. Tudi tam se napovedujejo protesti proti izkopavanju litija. Predstavnik iniciative “Kreni promeni” Savo Manojlović je prek svojega Twitterja sporočil, da če vlada ne sprejme njihovih zahtev, bodo naslednji teden blokade trajale tri ure. “Vsak teden jih bomo podaljšali za eno uro,” je zapisal.