in

SPREMLJAMO V ŽIVO: Predalič o “lovu na čarovnice”

Mediji Nova24TV so nastali, ker je skupina zanesenjakov želela uravnotežiti slovenski medijski prostor, je danes v državnem zboru povedal Božo Predalič. Na sejo parlamentarne komisije, ki preiskuje domnevno pranje denarja in financiranje stranke SDS, so bili vabljeni tudi Aleš Hojs, Klavdija Snežič in drugi.

Danes pred preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z domnevnim pranjem denarja in financiranjem SDS, pričajo sedanji izvršni direktor Nova24TV Boris Tomažič in nekdanja izvršna direktorja Božo Predalič, zdaj državni sekretar na notranjem ministrstvu, ter Aleš Hojs, minister za notranje zadeve. Nista pa prišla še dva danes vabljena nekdanja izvršna direktorja Nova24TV, in sicer sedanji direktor javnega sklada za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič in sedanji direktor zavoda Turizem Grosuplje Mihael Hočevar. Poleg njih so poslanke in poslanci danes predvideli tudi zaslišanje Dražena Kuče in Klavdije Snežič. Po naših neuradnih informacijah pa vabila na sejo nista prevzela, zato je njun prihod malo verjeten.

Predalič: Skupina zanesenjakov je želela desno usmerjen medij

Prvi je danes pred preiskovalno komisijo stopil Predalič. Najprej je povedal, da je medije Nova24TV ustanovila skupina zanesenjakov. Niso skrivali, da gre za desno usmerjen medij, je dejal, saj so hoteli uravnotežiti medijski prostor, ki je bil po njegovem nagnjen v levo. Kapital so zbrali s širokim pozivom oziroma povabilom k vložku, je dejal.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer in poslanec SAB Marko Bandelli sta Predaliču postavila več vprašanj o povezavah Nova24 TV in podjetjem Nova obzorja, ki izdaja revijo Demokracija, ter posamezniki in podjetji iz Madžarske. Na vprašanje, ali so ti posamezniki in podjetji povezani z madžarsko vlado, je odgovoril, da mu to ni znano. Večkrat pa je poudaril, da v ključnih obdobjih ni imel takih funkcij, da bi bil seznanjen s podrobnostmi o poslih, o katerih sta ga spraševala. “Če bi sumil, da je karkoli nezakonitega ali spornega, bi se distanciral od tega,” je dejal.

“Kar sem bil direktor Nova24TV nisem plačal niti evra slovenski demokratski stranki ali plačal oglaševanja zanjo. Kar sem bil član nadzornega sveta, mi ni znano, da bi bil en evro plačan na račun SDS ali da bi bil plačan kakršenkoli račun za SDS,” pa je odgovoril poslancu SD Marku Koprivcu, ki je trdil, da obstaja sum o (nezakonitem) financiranju volilnih kampanj SDS iz tujine. “Računsko sodišče podrobno pregleda vsako kampanjo,” je dejal Predalič. “Če bi bilo karkoli spornega, kriminalnega nezakonitega, sem prepričal, da bi računsko sodišče zaznalo, saj je znan odnos nekaterih ljudi na računskem sodišču na SDS,” je dodal.

Predalič je Möderndorferju tudi večkrat očital, da izvaja “lov na čarovnice”, ga zaslišuje na “udbovski” način oziroma da išče, katerega podatka se ne bo spomnil. Tudi nasploh je razkritja o financiranju medijev, povezanih s SDS, opisal kot lov na čarovnice.

Seja se bo nadaljevala ob 18. uri s Tomažičevim pričanjem.

Foto : Matija Sušnik/DZ

Sumljivo financiranje

Člani odbora bodo sedanjega in nekdanje izvršne direktorje Nova24TV najverjetneje spraševali o tem, kako je bila Nova24TV financirana, ter, ali je šlo pri tem za financiranje stranke SDS. Obratovanje Nove24TV namreč omogočajo izdatni vložki in plačila iz madžarskih podjetij, ki jih vodijo osebe, povezane z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Med drugim madžarska podjetja, ki v Sloveniji sploh ne poslujejo, plačujejo oglaševanje na Novi24TV, je razkril portal Necenzurirano.

Preden so večinski lastniki Nova24TV postala madžarska podjetja, je bila največja lastnica Klavdija Snežič, davčna svetovalka in žena Roka Snežiča, domnevnega svetovalca premierja Janeza Janše. Rok Snežič je osumljen zlorabe položaja in goljufije.

Skupaj s Snežičem je osumljenih več oseb. Ena od njih je Dijana Đuđić, ki je konec leta 2017 sklenila posojilno pogodbo z SDS. Stranki naj bi posodila 450 tisoč evrov, vendar ji je nakazala samo tretjino zneska. Ko je Večer informacijo o posojilu razkril, je SDS teh 150 tisoč evrov vrnila in prekinila pogodbo.

Klavdiji Snežič je denar za nakup delnic Nova24Tv dal Dražen Kuča, direktor in lastnik podjetja Elektro-Ka. Leta 2015 ji je izročil 100.000 evrov v gotovini, je razkrila spletna stran Necenzurirano.

Kuča je tudi med osumljenimi skupaj z Rokom Snežičem in drugimi. Kot navaja specializirano državno tožilstvo, je Kuča prek družbe Elektro-Ka nakazal 1,35 milijona evrov slovaškemu podjetju Eleka, čeprav ta nakazila niso bila ekonomsko upravičena. Denar je končal pri Dijani Đuđić, Jeleni Sladojević, ki sta ga dvignili v gotovini. Kuča, Dijana Đuđić in Jelena Sladojević so delovali po Snežičevih navodilih, je prepričano tožilstvo.