in

Spletni kalkulator: preverite, ali ste upravičeni do energetskega dodatka

Na vladni spletni strani je zaživel spletni kalkulator, s pomočjo katerega lahko vsakdo preveri, ali je upravičen do energetskega dodatka in v kakšnem znesku.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob predstavitvi spletnega kalkulatorja pojasnil, da so energetski dodatki usmerjeni ukrep, ki zajema najrevnejše družine in gospodinjstva po državi.

“Statistični podatki kažejo, da so pri nas najbolj socialno ogrožene ženske, ki živijo same in so starejše od 65 let. Nismo želeli razdeliti denarja ne glede na dohodke. Ta teden smo zato 113 tisoč upokojencem, katerih pokojnina ne presega meje za upravičenost do varstvenega dodatka, poslali obvestilo o upravičenosti do energetskega dodatka ter naj se obrnejo na centre za socialno delo, da si zagotovijo, ali jim energetski dodatek pripada,” je povedal Mesec, ki je v nadaljevanju še dejal, da bodo z namenom reševanja revščine med upokojenci izvedli tudi določene akcije s civilno družbo. “Med ženskami, starejšimi od 65 let, marsikatera ne ve, da ji pripada varstveni ali energetski dodatek,” je še opozoril minister.

Po besedah ministra Luke Mesca je kalkulator pripravljen tako, da posameznik vpiše svoje prihodke, število članov gospodinjstva, prihodke tega gospodinjstva in odkljuka, ali je že prejemnik denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Spletni kalkulator nato pripravi izračun, do kakšnega dodatka je posameznik upravičen in pod kakšnimi pogoji,” je pojasnil minister.

Kako deluje spletni kalkulator?

Barbara Goričan, v. d. direktorica direktorata za socialne zadeve, je pojasnila delovanje spletnega kalkulatorja na konkretnih primerih. Na spletni strani gov.si pod kategorijo Ukrepi za omilitev draginje za ranljive skupine in družine so na voljo osnovni podatki o višini dodatkov, ki jih predvideva zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva. “Vendar je konkreten izračun treba opraviti preko spletnega kalkulatorja, saj je višina energetskega dodatka odvisna od sestave družine. Na spletnem kalkulatorju je več nujnih opozoril, da so do izplačila energetskega dodatka upravičene osebe, ki so prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, oziroma če ga še ne prejemajo, da so do tega upravičene,” je pojasnila.

V primeru, da gre za eno odraslo osebo, je izračun po besedah Goričan relativno enostaven. “Če ena odrasla oseba nima otroka, je vseeno treba označiti polje, da gre za prejemnika denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. V primeru, da oseba, ki uporablja spletni kalkulator pozabi označiti polje, da je prejemnik denarne socialne pomoči, je izračun enak, vendar se izpiše opozorilo, da je treba urediti vlogo za uveljavitev denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Na tej strani je tudi povezava do seznama centrov za socialo delo kot tudi povezava na vlogo za denarno socialno pomoč oziroma varstvenega dodatka,” je predstavila.

SPLETNI KALKULATOR JE DOSTOPEN NA TEJ POVEZAVI, NA SREDINI STRANI.

Posnetek zaslona: gov.si

V primeru, da v družini živi ena odrasla oseba, ki skrbi za dva otroka (za otroka se šteje mladoletni otrok in otrok, ki se šola ter ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb), in če starš za otroka skrbi sam, ponovno označi polje, da je prejemnik denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Če v družini za ta dva otroka skrbita oba starša, je potrebno nujno označiti polje so-starševstva, saj bo znesek izračuna drugačen. Goričan je pri tem še enkrat opozorila, da so do izplačila dodatka upravičene samo osebe, ki so že prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

Goričan je ob tem še pojasnila, da si lahko s spletnim kalkulatorjem pomagajo tudi invalidi, ki so prejemniki denarne socialne pomoči. Ne pride pa v poštev za posamezne kategorije invalidov, saj da bi bilo to prezapleteno. Upravičenost do energetskega dodatka za posamezne primere invalidov bo tako treba ugotavljati preko centrov za socialno delo.

Koliko znašajo dodatki?

S pomočjo spletnega kalkulatorja, ki je že dostopen na uradni spletni strani vlade, si bodo lahko prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka izračunali, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini. Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek namreč prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi.

Dodatek bo za samsko osebo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov.

Dodatke bo vlada izplačevala od prvega novembra dalje do 31. marca prihodnjega leta. Denarno socialno pomoč in varstveni dodatek po podatkih ministrstva prejema okoli 63.000 gospodinjstev, v katerih živi okoli 103.000 ljudi, do dodatka pa bo upravičenih še okoli 13.500 invalidov.

Ministrstvo želi tudi s pomočjo spletnega kalkulatorja v sistem privabiti čim več ljudi, ki bi bili do dodatka upravičeni, a v sistem trenutno niso vključeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.