in

Španski kmetje se bojijo “katastrofe”

Kmetje v Španiji, največji proizvajalki oljčnega olja na svetu, z negotovostjo zrejo v prihodnost. Zaradi suše in visokih temperatur opozarjajo na “katastrofo”, medtem pa so svetovne cene oljčnega olja zaradi težav v Španiji močno poskočile že v zadnjem letu.

Dlje časa trajajoča suša in visoke temperature so v Španiji, največji proizvajalki oljčnega olja na svetu, povzročile strah glede letošnjega pridelka oljk, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Beograd strelski pohod

Od letošnjega januarja dalje skoraj ni deževalo, zemlja pa je posledično zelo suha, je za AFP pojasnil generalni sekretar sindikata malih kmetov v južni Andaluziji, ki je središče španske industrije oljčnega olja, Cristobal Cano. Cano, ki ima v lasti 10 hektarjev oljk v bližini Granade, v 20 letih, odkar se ukvarja s kmetijstvom, še nikoli ni doživel tako zaskrbljujočih razmer.

“Če se v naslednjih nekaj tednih nekaj ne bo korenito spremenilo, bo prišlo do katastrofe,” je opozoril.

Po podatkih španske meteorološke agencije AEMET so od 1. oktobra lani po vsej Španiji zabeležili 25 odstotkov manj padavin kot običajno, v večjem delu Andaluzije, kjer je zmogljivost rezervoarjev vode le 25-odstotna, pa 50 odstotkov manj. Konec aprila so se razmere dodatno poslabšale, ko je Španijo zajel zgodnji vročinski val, živo srebro pa se je na jugu Španije povzpelo do 38,8 stopinje Celzija. To se je zgodilo ravno v času cvetenja oljk, je pojasnil vodja združenja španskih proizvajalcev in izvoznikov oljčnega olja Asoliva Rafael Pico.

“Če ni cvetov, ni plodu. In če ni plodu, ni olja,” je bil jasen Pico.

Španija
Cristobal Cano v nasadu oljk (PROFIMEDIA)

Španija običajno proizvede polovico svetovnega oljčnega olja in ga vsako leto izvozi za skoraj tri milijarde evrov.

Letošnje razmere so toliko bolj zaskrbljujoče zaradi izjemno slabe proizvodnje v sezoni 2021–2022, poudarja AFP. V tem obdobju je, prav tako zaradi suše in visokih temperatur, proizvodnja oljčnega olja v medletni primerjavi padla za 55 odstotkov, na 660.000 ton.

Manjša proizvodnja oljčnega olja predstavlja tudi slabo napoved za potrošnike. “Svetovna cena oljčnega olja je v veliki meri odvisna od Španije,” je spomnil Pico.

Občutna podražitev

Sredi aprila je bila veleprodajna cena oljčnega olja 5.800 evrov za tono, medtem ko je bil januarja ta znesek pri 5.300 evrih, je za AFP dejal Fanny de Gasquet iz posredniškega podjetja Baillon Intercor, specializiranega za olja in maščobe.

Januarja 2022 so to olje prodajali po 3.500 evrov. Kot je ocenil, se bo trend višanja cen nadaljeval tudi v prihodnje.

Konec 2022 je španska vlada v okviru svežnja ukrepov za pomoč potrošnikom ob naraščajoči inflaciji znižala davek na dodano vrednost na oljčno olje z 10 na pet odstotkov. Da bi kmetom pomagala pri spopadanju s sušo, pa je vlada za 25 odstotkov znižala še dohodnino v tem sektorju, je še poročala AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.