in

Sodniki o Vizjakovi izjavi: Gre za podcenjevanje neodvisnosti sodnikov

V Slovenskem sodniškem društvu so “začudeni in osupli” nad objavljenimi posnetki pogovora iz leta 2007 med Andrejem Vizjakom, tedanjim ministrom za gospodarstvo, ter poslovnežem Bojanom Petanom, v katerem prvi med drugim izjavi, da lahko kakšnemu sodniku “strejo jajca”.

Televizija Pop TV je včeraj objavila posnetek pogovora med takratnim ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom in poslovnežem Bojanom Petanom, v katerem prvi drugemu predlaga dogovor.

Če ta ne bi uspel, pa omeni možnost sodnega spora in doda, da bodo (verjetno je imel v mislih vlado oziroma paradržavni sklad Kapitalska družba) nad to šli “z vsemi kanoni” in po potrebi “kakšnemu sodniku jajca strli”.

Vizjak danes, kot pravi, izjavo o sodnikih obžaluje. “To je bila izrečena izjava, ki ni imela nikakršnega konteksta. Bila je neprimerna,” je dejal na jutranji novinarski konferenci, se od nje distanciral in se opravičil vsem, ki bi jih izjava morda prizadela.

Nedopustne grožnje, nezaslišan besednjak

“V Slovenskem sodniškem društvu smo začudeni in osupli nad objavljenimi izjavami tedanjega ministra za gospodarstvo,” na našo prošnjo posnetke komentira predsednica društva Vesna Bergant Rakočević.

“Med drugim izražajo tudi precejšnje nepoznavanje delovanja sodnega sistema ter podcenjevanje neodvisnosti in avtonomnosti slovenskih sodnikov. Kakršnekoli grožnje sodnikom so v demokratični družbi povsem nedopustne in skrajno zaskrbljujoče. Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase.”