in

Slovenski odbojkarji imajo dve poti do olimpijske vozovnice

Slovenija bi lahko imela po idealnem scenariju na olimpijskih igrah v Parizu kar štiri ekipe. Poleg odbojkarjev so v igri še rokometaši in rokometašice ter košarkarji. Foto: EPA

V slovenskem taboru so si pred burnim poletjem vozovnico za Pariz 2024 dali na vrh liste želja. Za odbojkarji sta dve sezonski postaji, pred njimi pa tretja. Nastop na olimpijskih igrah bi bila krona te generacije, ki navdušuje že vrsto let. Slovenski odbojkarji na olimpijskih igrah namreč še niso nastopili.

V Parizu bo na olimpijskih igrah sodelovalo 12 reprezentanc. Za zdaj imajo mesto zagotovljeno le Francozi kot gostitelji.

Šest udeležencev bomo dobili prek treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo potekali od 30. septembra do 8. oktobra. Slovenija bo nastopila v skupini B na Japonskem. Poleg Japoncev bodo v Tokiu igrali še ZDA, Srbija, Finska, Turčija, Egipt in Tunizija. Na olimpijske igre vodita prvi dve mesti.

Preostalih pet udeležencev bo dala svetovna odbojkarska lestvica po rednem delu Lige narodov leta 2024. Prvi kriterij izbora bo geografski. Najprej bodo mesto dobile reprezentance, katerih kontinenti še ne bodo imeli predstavnika. Predvidoma bosta to Afrika in Oceanija.

Ko se bo zapolnila kontinentalna kvota, bo drugi kriterij uvrstitev na svetovni lestvici. Predvidoma bodo po dodelitvi mest Afriki in Oceaniji na voljo še tri mesta Tu so Slovenci v odličnem položaju, saj so bili 19. avgusta na lestvici na osmem mestu za Poljsko, ZDA, Italijo, Brazilijo, Japonsko, Francijo in Argentino. Večina teh reprezentanc si bo glede na kakovost v tej sezoni mesto v Parizu bržkone že zagotovila prek kvalifikacijskih turnirjev.

KVALIFIKACIJSKI TURNIRJI ZA OLIMPIJSKE IGRE

Skupina A (Brazilija): Brazilija, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemčija, Češka, Katar.

Skupina B (Japonska): Japonska, ZDA, Slovenija, Srbija, Turčija, Tunizija, Egipt, Finska.

Skupina C (KItajska): Kitajska, Poljska, Argentina, Nizozemska, Kanada, Mehika, Belgija, Bolgarija.

Iz vsake skupine na olimpijske igre potujeta dve reprezentanci.