in

Slovenski film Orkester – kandidat za mednarodnega oskarja

Filmska zgodba Orkester režiserja Matevža Luzarja je navdušila kritike, ki so ji podelili že več nagrad za režijo. Film je tudi slovenski kandidat za mednarodnega oskarja – ali se mu bo uspelo uvrstiti med 15 najboljših, bo jasno konec decembra.

Film spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se odpravi na glasbeni festival v majhno avstrijsko mesto. Ob petju in zabavnih prigodah spremljamo pet osebnih zgodb skozi dogodivščine različnih protagonistov.

Mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo, dva člana orkestra po pomoti končata nastanjena pri avstrijskih gostih in ne moreta skriti svoje veseljaške plati. Skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje, pa spoznamo, kako tovrstni hedonizem dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju.

Med nastopajočimi so Gregor Zorc, Gregor Čušin in Jernej Kogovšek ter Pihalni orkester Svea Zagorje.

Arhiv izvajalca

Film je prejel že več nagrad, avgusta je v Pekingu na Kitajskem v kategoriji 2021 BJIFF Forward Future osvojil nagrado za najboljšo režijo, julija pa je Luzar na mednarodnem filmskem festivalu Cinedays v Skopju prejel srebrno zvezdo za najboljšega režiserja.

Orkester je komisija določila tudi za slovenskega aduta za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film. Premagal je pet ostalih celovečercev, med drugim tudi film Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijane Zinajić, ki je prav tako nedavno dopolnil Voyevo knjižnico.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku. 

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.