in

Slovenija visoko ugnala Finsko, uvrstitev na Euro je vse bolj oprijemljiva!

Šeško je sredi polčasa dobil rano na glavi, zato je nadaljeval s posebno prevezo, ki ga ni motila pri akciji za drugi gol. Foto: www.alesfevzer.com

Ključen član tokratne zmage – že pete v tem ciklusu – je bil Benjamin Šeško, ki je v prve pol ure zabil dva gola in Slovenijo popeljal v varno prednost, ki je več ni izpustila. Slovenija ima tako 16 točk in bo ostala na/pri vrhu lestvice (na vrhu jo lahko zvečer ujame Danska). Finska in Kazahstan sta pri 12 točkah.

Šeško je takole dosegel svoj osmi gol za Slovenijo. Foto: AP

Šeško je takole dosegel svoj osmi gol za Slovenijo. Foto: AP

Gostitelji hitro zapretili
Po začetnem otipavanju je imela prvo priložnost Slovenija, ko je v sedmi minuti prosti strel izvajal Timi Max Elšnik, a ni dobro zadel žoge. Že minuto pozneje se je v hitrem protinapadu na desni stran sam znašel Petar Stojanović, ki je z roba kazenskega prostora dobro udaril, a je že koga kak meter zletela mimo vrat.

Šporar izsilil 11-metrovko, zadel Šeško
Slovenija je bila tudi v nadaljevanju aktivna. V 15. minuti si je priigrala drugi kot. Dolgo čakanje na izvajanje je dalo vedeti, da bo šlo za uigrano akcijo in res! Po dvojni podaji je z leve strani streljal Jan Mlakar, a strel ni bil tako močan, kot je upal. Slovenija je do žoge prišla še nekaj sekund pozneje, Žan Karničnik je podal Stojanoviću, ta je v osrčju kazenskega prostora našel Andraža Šporarja, ki se je hitro obrnil z žogo, Leo Väisänen ga je kresnil po nogah in sodnik je pokazal na belo točko. Benjamin Šeško je bil zbran in gostitelje popeljal v vodstvo. Lukas Hradecky se je sicer vrgel v pravo smer, a je bil strel napadalca Leipziga enostavno preveč močan.

... Nato pa s prevezo še devetega. Foto: Reuters

… Nato pa s prevezo še devetega. Foto: Reuters

Ista igralca ustvarila še drugi gol
Na sredini polčasa je Finska končno zadihala in vzpostavila ravnotežje, a kmalu je prejela še en gol. Na sredini igrišča je bil “tečen” Šporar, ki je ukradel žogo, jo lepo poslal proti Šešku, ki je tekel rahlo z leve strani in žogo nato z diagonalnim strelom spravil spet v mrežo. Šah-mat v dveh potezah!

Ob koncu polčasa v zraku še tretji gol
Igralci v belem so nevarno zapretili tudi ob koncu prvega polčasa, ko je bil spet hiter Šporar, ki je tokrat žogo poslal Stojanoviću, ta je z roba kazenskega prostora skušal s pol-lobom, a se Hradecky tokrat ni pustil presenetiti. Tik ob koncu sodnikovega podaljška je Šeško zaposlil Šporarja, a je bil finski čuvaj dovolj hiter in je preprečil Šporarju strel. Statistika po prvem polčasu je pri posesti kazala na enakovredno tekmo (tako pri posesti in številu podaj), a Slovenija je bila precej bolj konkretna pri strelih (8:2) kot pri strelih v okvir vrat (3:0).

Šeško igro zapustil po uri igre
Tudi drugi polčas se je začel živahno, Jaka Bijol je podal dolgo žogo, ki jo je sprejel Šporar in tokrat sam skušal zadeti, a je žoga po dobrem poskusu pristala v kotu. Strelec obeh golov Šeško je igro zapustil po uri igre, zamenjal ga je Žan Vipotnik.

Sorodna novica
Kek: Igrali smo pametno, pogumno in pragmatično

Vipotnik zadel z nedovoljenega položaja
V nadaljevanju tekme so zapretili tudi Finci, v 70. minuti je z leve strani poskušal Pukki, a je bil Jan Oblak na pravem mestu. Še v isti minuti se je zatresla finska mreža, po podaji Bijola je proti vratom hitro zdrvel Vipotnik in žogo z močnim strelom pospravil v mrežo, a je bil za kak centimeter prehiter. Finci so imeli še lepšo priložnost v 75. minuti, ko se je Daniel Hakans sam znašel pred Oblakom, a je bila škofjeloška hobotnica na pravem mestu.

Kot da bi ta obramba povsem omrtvila tekmece, ki si niso več pripravili konkretnejših priložnosti, zlato piko na i slovenski zmagi pa je v 93. minuti postavil Erik Janža, ki je do žoge prišel po podaji iz kota in se suvereno veselil prvenca.

Slovenija bo v torek zvečer v 8. krogu gostovala pri odpisani Severni Irski, ki je tokrat ugnala San Marino s 3:0.

Fotogalerija (viri: AP, Reuters, Aleš Fevžer)

Utrinki iz Stožic

V prvi tekmi dneva je Severna Irska zlahka premagala San Marino s 3:0.


Kvalifikacije za Euro 2024

Skupina H


Sorodna novica
Evforija, velika pričakovanja in selektorjev optimizem

SLOVENIJA − FINSKA 3:0 (2:0)
Šeško 16./11-m, 28., Janža 93.

Slovenija: Oblak; Karničnik, Bijol, Blažič, Janža; Stojanović (90./Gorenc Stanković), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (80./Verbič); Šeško (60./Vipotnik), Šporar (80./Kurtić).

Finska: Hradecky; Hoskonen, Ivanov (77./Forss), L. Väisänen; Alho, Kairinen, Schüller (46./Hakans), Uronen; Källman (46./Pohjanpalo), Pukki, Kamara.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

SEVERNA IRSKA − SAN MARINO 3:0 (2:0)
Smyth 5., Magennis 14., McMenamin 81.


Ob 20.45:
DANSKA − KAZAHSTAN


Torek ob 18.00:
FINSKA − KAZAHSTAN

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA − SLOVENIJA

SAN MARINO − DANSKA


LESTVICA