in

Skrivnostni gozd: drevesa so ukrivljena – a nihče natančno ne ve, zakaj

V Zvitem gozdu na Poljskem drevesa ne rastejo naravnost, temveč v obliki črke J. Možnih krivcev za ukrivljenost borovcev je več, vse od gozdarjev in snega, pa do tankov iz druge svetovne vojne.

Skrivnostni gozd v poljski vasi Nowe Czarnovo navdušuje popotnike z vsega sveta. V njem se nahaja okrog štiristo borovih dreves, visokih od enega do treh metrov. To ne bi bilo nič nenavadnega, če bi drevesa rasla naravnost navzgor – a ne. Rastejo namreč ukrivljeno, v obliki črke J, zaradi česar ga domačini imenujejo Zviti gozd.

PROFIMEDIA

A še bolj nenavadna stvar kot zvita drevesa je, da nihče ne ve, zakaj so takšna. Po poročanju New York Times so vas v drugi svetovni vojni uničili, vsi prebivalci pa so jo zapustili, tudi tisti, ki so drevesa posadili in poznali njihovo skrivnost.

Preberite še: Vrtoglave cene zvončkov: “Kar imaš pred domačim pragom, je lahko zlato”

Teorij o tem, zakaj drevesa, ki so jih posadili pred dobrimi sto leti, rastejo tako, je mnogo, a do sedaj še nobena ni bila dokazana, piše hrvaški portal punkufer.hr.

Ena od verjetnejših teorij je, da so jih gozdarji v 40. letih prejšnjega stoletja načrtno ukrivili, da bi jih po poseku lažje uporabili v lesni industriji, in sicer predvsem za ladjedelništvo. Drugi verjamejo, da so stebla, ko so bila ta še mlada, upognile velike količine snega, ki so v zimskih mesecih ostale na tleh. Ljubitelji skrivnosti pa medtem predpostavljajo, da so bore upognili tanki, ki so čez območje gozda vozili v drugi svetovni vojni.

Najverjetnejšo znanstveno razlago pa je za Washington Post ponudil profesor krajinske arhitekture na ameriški univerzi v Marylandu Gary Coleman. Po njegovem mnenju je obliko dreves povzročila gravitacija. Ocenil je, da so drevesa nekoč, ko so bila še sadike ali čisto mlada, položili vertikalno. Nekaj časa so zato tako rasla še naprej, a so se s pomočjo posebnega mehanizma nato ponovno orientirala in začela rasti navpično.

Zviti gozd
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.