in

Sindikalne centrale: Policija z izrekom opozoril pred odpovedjo disciplinira

Sindikalne centrale so se odzvale na medijske informacije, da je vodstvo policije predsednikoma policijskih sindikatov izreklo opozorili pred odpovedjo. Po mnenju sindikatov si vodstvo policije z zlorabo opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja poskuša na povsem nesprejemljiv način podrediti delovanje reprezentativnih policijskih sindikatov.

Ustavno sodišče RS

Očitno je, da gre pri hkratnem opozorilu pred odpovedjo delovnega razmerja predsednikoma reprezentativnih sindikatov za kršitev člena ustave, ki sindikatom v naši državi zagotavlja svobodo delovanja, so v skupnem sporočilu za javnost navedli Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Zveza Svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, KNSS-Neodvisnost in Slovenska zveza sindikatov Alternativa.

Izdajati opozorila pred odpovedjo vodilnim sindikalistom, ker opozarjajo na nepravilnosti pri delovanju policije in zahtevajo neodvisno preiskavo o delovanju vodstva policije, tako sindikati,” je skrajno grob in pritlehen poskus discipliniranja Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in Sindikata policistov Slovenije (SPS)”.

Sindikalne centrale postopanje policije razumejo kot napad na sindikalno svobodo

Generalni direktor policije Anton Olaj po njihovem prepričanju zavestno deluje zoper svobodno sindikalno delovanje z namenom, da bi se razbremenil očitkov in bremen pristranskega ravnanja. “Če kdo potrebuje opozorilo pred odpovedjo, je to direktor policije, ki je z neustreznim ravnanjem najbolj odgovoren za hud padec ugleda slovenske policije,” so dodali.

Sindikalne centrale poskus discipliniranja policijskih sindikatov poleg tega razumejo kot napad na sindikalno svobodo vseh sindikatov v državi in vseh sindikalnih predstavnikov. Kot so napovedali, bodo svobodo sindikalnega delovanja ter pravico, da sindikalni predstavniki opozarjajo na težave in nepravilnosti ter kršitve pravic zaposlenih, skupaj tudi branili.

Olaja so ob tem pozvali, naj grožnje z odpovedjo delovnega razmerja predsednikoma sindikatov takoj umakne.

Mlekuš opozorilo prejel v petek, Olaj naj bi podpisal še opozorilo za Cvetka

slavoj žižek yanis varoufakis
daphne Caruana Galizia

Po sobotnem poročanju časnika Dnevnik je predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš v petek prejel opozorilo pred odpovedjo, generalni direktor policije Anton Olaj pa naj bi opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja prav tako že podpisal tudi za predsednika Policijskega sindikata Slovenije Roka Cvetka.

Olaja naj bi zmotile Mlekuševe izjave v intervjuju za časopis Svet24, saj naj bi z njimi policiji povzročil veliko moralno škodo in s tem kršil “pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja”. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi Olaj opozorilo pred odpovedjo podpisal tudi za Cvetka, ki je prav tako sodeloval v dvojnem intervjuju v sredini oktobra.