in

Silovit veter v Turčiji zahteval življenja in odnašal ladje

Predeli Grčije in Turčije so bili v zadnjih dneh v primežu hujšega neurja s silovitim vetrom, ki je zahtevalo smrtne žrtve. Zaradi silovitega vetra je s sidrišč prav tako odneslo več tovornih ladij. Ena je potonila.

Nad območjem Grčije in Turčije je v začetku tedna vztrajalo hudo neurje, ki je v Turčiji po navedbah CNN zahtevalo najmanj šest življenj. Osebe so umrle v nesrečah, ki jih je povzročil ekstremni veter jugozahodne smeri. Eden od preminulih je bil tujec. Prav tako je bilo poškodovanih več deset oseb.

V ponedeljek so v turški prestolnici Carigrad vetrovi dosegli hitrost do 130 kilometrov na uro, ekstremni vremenski pogoji pa so ogrožali tudi bližnje province, med drugim mesto Izmir na zahodni obali države.

Silovit veter je podiral dele stavb in zidov, kar je ogrožalo mimoidoče. Vreme je bilo razlog za spremembe v letalskem urniku, prav tako pa je bil zaprt promet skozi Bosporsko ožino v obe smeri. Zaradi silovitega vetra je več tovornih ladij ob obalah Marmarskega morja odneslo s sidrišč. Eno plovilo je potonilo, a na njem ni bilo nobenega člana posadke.

Neurje prav tako ni zaobšlo Grčije, kjer so zahod države prizadele poplave, ki so posledica obilnega deževja in silovitega vetra. Posebej hudo je bilo po poročanju lokalnih medijev v pristaniškem mestu Patras ter na otokih v Jonskem morju, navaja STA.

Oznake