in

Se še spomnite? Takšno je bilo središče Ljubljane pred zaprtjem za avtomobile

Se še spomnite, kako je bilo videti središče Ljubljane, ko so po njem še vozili avtomobili in avtobusi? Od takrat je minilo že več kot 15 let, v uredništvu pa smo zbrali fotografije pred letom 2007 in danes.

Center Ljubljane je že tako dolgo zaprt za promet, da je večina pozabila, kako so bili videti Prešernov trg, Kongresni trg in Tromostovje, ko so se na njih še drenjali avtomobili in avtobusi. Kasneje so trg in ulice prenovili in jih spremenili v sprehajališča.

Mestne trole so pri Gimnaziji Jožeta Plečnika zavili proti Kongresnemu trgu in nato na Wolfovo ulico in nadaljeval pot mimo Prešernovega spomenika in čez Tromostovje proti mestni hiši. Zaradi zaprtja pred 16 leti, ki je razburilo mnoge Ljubljančane, so morali spremeniti več prog avtobusnih prog mestnega prometa, območje središča pa so zavzeli pešci in kolesarji.

Nad odločitvijo Mestne občine Ljubljane (Mol), da zapre ožje mestno središče okoli Prešernovega trga z Wolfovo in Stritarjevo ulico, so se številni sicer pritoževali.

Dve leti kasneje je občina za vozila zaprla še Breg, Mačkovo ulico in Ciril-Metodov trg, leto pozneje še Petkovškovo nabrežje, Gosposko ulico, Krakovo, Žabjak. Pred 11 leti so bili pred Filharmonijo še parkirani avtomobili, prav tako pa je bilo parkirišče na Novem trgu. Občina je za promet zaprla tudi Vegovo ulico in Prule ter Krakovski nasip povezali z Mrtvaškim mostom.

Septembra 2013 so nato za osebni promet zaprli še osrednji del Slovenske ceste (med Gosposvetsko in Šubičevo), kjer so naprej le preuredili vozne pasove, kasneje pa so območje povsem prenovili in ga spremenili v avenijo.

Pred zaprtjem centra za vozila:

Po zaprtja centra za vozila:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.