in

S torkom podražitev bencina, dizla in kurilnega olja

Kot so danes sporočili z ministrstva, bi bilo treba, Če cen ne bi regulirali in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba po ocenah ministrstva za gospodarstvo za liter dizla odšteti 1,855 evra, za liter bencina pa 1,528 evra. Foto: BoBo

Ob bencinu in dizlu se bo za osem centov podražilo tudi kurilno olje, ki bo od polnoči dalje stalo 1,367 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva, 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter 0,08 evra za liter kurilnega olja. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Na cene med drugim vpliva odločitev vlade, po kateri je ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Kot so sporočili z ministrstva, bi bilo treba, če ne bi regulirali cen in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, po njihovi oceni za liter dizla odšteti 1,855 evra, za liter bencina pa 1,528 evra.