in

Ruska prevarantka prišla iz zapora in dala intervju: Bolje delujem pod pritiskom

Ruska prevarantka Anna Delvey, znana iz Netflixove serije Inventing Anna, je v ekskluzivnem intervjuju za The New York Times spregovorila o tem, česa se je naučila v zaporu, kakšno je življenje v hišnem priporu in s kakšnimi projekti se ukvarja zdaj.

Za Anno Delvey se je v New Yorku začelo novo poglavje življenja. Po več kot letu dni zapora zaradi pretečene vize so Delvey, svetu poznano zaradi Netflixove serije Inventing Anna, izpustili v hišni pripor.

31-letnica je v intervjuju za The New York Times povedala, da je bila v zaporu zmeraj prepuščena na milost in nemilost drugih: “Narediti karkoli zase je bilo nemogoče.” Četudi je na prostosti zgolj pogojno in pod nenehnim nadzorom, je življenje na Manhattnu zanjo mnogo bolje. Kot razlog za to je navedla boljšo hrano in možnost (sicer omejenih) obiskov.

Ve, da bodo njena dejanja pod drobnogledom, a je to ne moti. “Bolje delujem pod pritiskom. Mnogo ljudi komaj čaka, da bom storila nekaj norega ali nezakonitega in šla nazaj v zapor. Ne želim jim dati tega zadovoljstva,” je dejala za ameriški časnik. Dodala je, da je zelo srečna, da je nazaj v New Yorku, in da upa le, da bo sčasoma dobila več svobode. Trenutno mora na gležnju nositi sledilno napravo, ki ji preprečuje, da bi zapustila svoj dom, prav tako ne sme uporabljati nobenih družbenih omrežij.

Rusinja, katere pravo ime je Anna Sorokin, je bila obtožena več prevar, pri katerih se je pod pretvezo, da je dedinja nemškega naftnega mogotca, na račun bank, hotelov in Newyorčanov pridobila več tisoč dolarjev. Leta 2019 je bila obsojena na 12 let zaporne kazni, a je prestala zgolj tri, saj so jo pogojno izpustili zaradi dobrega vedenja. Zdaj, ko ni več v zaporu, ima drugačen pogled na življenje. “V zaporu sem se naučila ogromno. Obžalujem, kako so se stvari razpletle. Iz svoje izkušnje se poskušam naučiti, da je to, kdor sem danes, posledica odločitev, ki sem jih sprejela v preteklosti,” je pojasnila.

Sedaj se osredotoča na svojo prihodnost, kjer se vidi kot umetnico. A se ne želi omejiti na zgolj umetnost, saj se ji, kot pravi, dogaja veliko: “Trenutno delam na svojem podkastu, ki ima vsako epizodo različnega gosta, a še ni dokončan. V zaporu je bilo težko posneti kaj kakovostnega.” Prav tako piše knjigo, na podlagi svoje izkušnje pa želi pripomoči k reformi ameriškega kazenskega sistema in tako izpostaviti težave, s katerimi se v njem soočajo tudi druga dekleta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.