in

Rusi po zmagi nad Hrvati po 15 letih znova s solatno skledo

Rusi so upravičili vlogo favoritov in tretjič osvojili Davisov pokal. Foto: EPA

Najprej je peti igralec sveta Andrej Rubljov s 6:4, 7:6 ugnal 279. z lestvice ATP Borna Gojo. V obračunu prvih mož obeh reprezentanc je bil zmagovalec New Yorka Daniil Medvedjev s 7:6, 6:2 boljši od Marina Čilića. Oba dvoboja sta trajala uro in pol. Dvoboj dvojic, ki bi bil zgolj revijalen, so nato odpovedali.

Medvedjev: Najlepša dva tedna v življenju

Za Ruse je to prva zmaga v Davisovem pokalu po letu 2006. Najboljši so bili tudi leta 2002. Hrvaška ostaja pri dveh “solatnih skledah”.

Rusi že po posamičnih dvobojih premagali Hrvate

“To je izjemen občutek. Bolj sem vesel za ekipo kot zase. Res sem ponosen, da sem del te reprezentance in da lahko vknjižim točke za vse nas. Užival sem v vzdušju. To sta bila sijajna dva tedna, saj nikoli ni preprosto, ko prideš po koncu sezone in moraš tako močno tekmovati. To sta najlepša dva tedna v mojem življenju,” je po koncu finala dejal zmagovalec letošnjega OP-ja ZDA Medvedjev.

Na drugi strani so bili Hrvati močno razočarani. “Žalostni smo, ker nam ni uspelo. Tekmovali smo kar najbolje, kot smo lahko, ampak ni nam uspelo. Nikomur ni kaj za zameriti, danes pač ni šlo. Pred tem smo ugnali močne ekipe, Srbijo, Italijo …” je po dvoboju dejal selektor Hrvaške Vedran Martić.

Rusi brezhibni od začetka do finala

“Žal mi je, da nismo prišli do odločilnega obračuna dvojic z Mektićem in Pavićem. Zmagali so zasluženo in treba jim je čestitati, saj niso izgubili niti enega obračuna. Smo preponosni na vse, kar smo dosegli,” je Čilić pokomentiral razplet finala, v katerem so Hrvati stavili na trenutno najboljšo dvojico sveta, ki pa na koncu sploh ni dobila priložnosti.

Rusi so v skupinskem delu zmagali nad Ekvadorjem in Španijo v skupini A, v četrtfinalu in polfinalu pa so bili boljši še od Švedske oziroma Nemčije. Poleg Rubljova in Medvedjeva so bili del ruske ekipe še Aslan Karacev, Karen Hačanov in Jevgenij Donskoj.

Mednarodna teniška zveza (ITF) v sodelovanju s podjetjem Kosmos od leta 2019 Davisov pokal prireja po sistemu zaključnega turnirja. Pred dvema letoma je slavila Španija, lani pa tekmovanja zaradi pandemije covida ni bilo.


Finale:
Rusija – Hrvaška 2:0
Andrej Rubljov – Borna Gojo 6:4, 7:6 (5);
Danil Medvedjev – Marin Čilić 7:6 (7), 6:2;
Aslan Karacev/Andrej Rubljov – Nikola Mektić/Mate Pavić (odpovedano)