in

Romune iz zadeve Marina oprostili obtožb trgovine z ljudmi

Tri romunske državljane, obtožene, da so bili zvodniki partneric, ki naj bi se prostituirale v klubu Marina, je koprsko okrožno sodišče oprostilo obtožb trgovine z ljudmi. Sodišče je namreč iz sodnega spisa izključilo skoraj vse ključne dokaze. Tožilka pa je že napovedala pritožbo, piše časnik Večer.

Sojenje Aurelu Donoseju, Marianu Adrianu Serbanu in Raju Stoici se je začelo v ponedeljek in isti dan tudi končalo. Tožilka Maja Veber Šajn jim je očitala, da naj bi prek spleta v klubu Marina ponujali štiri romunske državljanke, ki so bile tudi partnerice oproščenih. Donoseju je očitala tudi domnevno ponujanje kokaina tajnemu delavcu policije, a je ta del postopka sodišče izločilo in ga bo končalo posebej. Obtoženi so na sodišču spet zanikali krivdo.

Sodnica Tatjana Cvetičanin je iz spisa v ponedeljek izločila še nekaj dodatnih dokazov, odvetniki obtoženih pa so opozarjali, da glede na izločitev dokazov ni več utemeljenega suma, da so obtoženi storili kaznivo dejanje.

Pisarna

Na obravnavi so pregledali dokaze, ki jih je predlagala tožilka, med drugim, koliko dni so bile v klubu partnerice in žene obtoženih. Obramba je pripominjala, da je iz seznama razvidno le, da so omenjene bile v klubu, ne pa tudi, s katero dejavnostjo so se ukvarjale.

Sodnica je v obrazložitvi sodbe poudarila, da iz dejstva, da so bili obtoženi z oškodovankami na območju Nove Gorice, ni mogoče zaključiti, da gre za trgovino z ljudmi.

Obtoženi so po koncu sojenja pred sodiščem poudarili, da so v priporu neupravičeno preživeli več kot leto dni. Donosejev odvetnik je že napovedal, da bodo, če bo oprostilna sodba obveljala, od države terjali odškodnino, še piše Večer.

Obtoženi naj bi izkoristili slabši ekonomsko-socialni položaj svojih partneric in žen, jih pripeljali iz najrevnejših delov Romunije v Novo Gorico in jih predali združbi, ki je vodila klub Marina, torej Jožetu Kojcu, Dejanu Šurbku, Sergeju Racmanu in Vesni Ternovec.

Trije Romuni so bili v priporu od aretacij januarja 2019 do februarja 2020. Vsi so že na predobravnavnih narokih zanikali krivdo, njihova obramba pa je predlagala izločitev dokazov. Sodnica je nato iz spisa izločila številne dokaze, višji sodniki pa so odločitev potrdili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.